Kotimaa
Saarikko lisäisi työelämän joustoja ja turvaa, Andersson säätäisi minimipalkkalain
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kavahtaa Suomeen syntynyttä vastakkainasettelua ja isänmaallisuuden käyttämistä lyömäaseena. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että hallitukselle tuli akuutti tarve säätää minimipalkkalaki, kun metsäteollisuus päätti siirtää tes-neuvottelut yrityksiin.
Helsinki
Hallituspuolueiden puheenjohtajista keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja vasemmistoliiton Li Andersson ottivat perjantaina kantaa kuumentuneeseen työmarkkinatilanteeseen. Metsäteollisuus ry päätti torstaina siirtää työehtosopimusneuvottelut yrityksiin. Metsäteollisuuden ratkaisu voi saada seuraajia muista työnantajaliitoista.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi jo torstaina Twitterissä, että hallituksella ei ollut ennakkotietoa Metsäteollisuus ry:n ratkaisusta irtautua työsopimustoiminnasta.
Marin kertoi Paperiliiton Petri Vanhalan tapaamisen perusteella toivoneensa, että on löytymässä aitoa yhteishenkeä isänmaan puolesta kriisin keskellä.
Keskustan Saarikko toivoo kannanotossaan, että työmarkkinoiden ympärillä käytävä keskustelu muodostuisi ratkaisuhakuiseksi ja välttäisi vastakkainasettelua.
– Suomi on poikkeuksellisen vakavassa tilanteessa. Työttömänä tai lomautettuna on yli 300 000 ihmistä. Yt -uutisia tulee lisää viikoittain.
Saarikon mukaan keskusteluissa näytetään ajautuvan entistä kauemmaksi toisistaan ja politiikan puolelta kehitystä vielä kärjistetään, vaikka tärkeintä pitäisi olla työpaikkojen turvaaminen.
Saarikko sanoo uskovansa, että kodeissa ja työpaikoilla läpi maan laajasti ymmärretään, että eivät työntekijät ja työnantajat ja kansa ylipäätään ole työelämässä ja näistä vaikeuksista selviytymisessä eri puolilla pöytää. Keskustassa ajatellaan Saarikon mukaan, että yrittäjät ja työntekijät ovat samalla puolella ja siellä toisella puolella on työttömyys ja koveneva kansainvälinen kilpailu.
– Viime päivien keskustelussa on myös viljelty arvioita siitä, mikä kaikki on isänmaallista ja mikä ei. Tätä sananvaihtoa kavahdan, vierastan ja siitä ärsyynnyn. Uskon vilpittömästi, että näinä aikoina kukin omalta paikaltaan tavoittelee isänmaan parasta. Isänmaallisuus ei ole lyömäase eikä leimakirves.
Saarikko painottaa, että keskustan tavoite on lisätä työpaikoilla tapahtuvaa sopimista ja tuoda kuuluviin myös esimerkiksi pätkä- ja silpputyöläisten, itsensä työllistävien, yksinyrittäjien, osatyökykyisten ja ikääntyneiden suomalaisten ääni työelämässä.
– Ymmärrän, että monia ihmisiä voi huolettaa, mitä työpaikoilla tapahtuvan sopimisen lisääminen arjessa tarkoittaa. Siksi Keskustan linja on, että kun lisätään työelämän joustoja, pitää lisätä myös turvaa. Onnistuessaan paikallinen sopimustoiminta tarjoaa yritysten tarvitseman joustavuuden ja työntekijöiden haluaman turvan siten, että ihmiset saavat töitä ja että suomalaiset tuotteet ja palvelut käyvät maailmalla kaupaksi.
Andersson haluaa minimipalkkalain
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti perjantaina kantaa Twitterissä Metsäteollisuuden päätökseen siirtää tes-neuvottelut yrityksiin. Anderssonin mukaan päätös merkitsee sitä, että hallitukselle tulee akuutti tarve säätää esimerkiksi minimipalkkalaki ja parannuksia työsuhdeturvaan. Andersson painotti, että metsäteollisuuden linjauksessa on kyse politiikasta ja halusta heikentää työehtoja.
– Tämä jos mikä on tietoinen tapa luoda vastakkainasettelua aikana, jolloin työnantajat ovat kovasti yrittäneet syyttää hallitusta sen tekemisestä.
Eduskuntapuolueissa vasemmistoliittoa lukuun ottamatta innostus minimipalkkalakiin on ollut vähäistä. EU:n komissio selvittää parhaillaan minimipalkkadirektiiviä.
Metsäteollisuus tapasi liittojohtajia
Metsäteollisuus ry:n johto tapasi perjantaina niiden ammattiliittojen edustajia, joiden kanssa se on tähän mennessä solminut työehtosopimuksia. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin mukaan tilaisuuden tarkoituksena oli käydä läpi, mitä Metsäteollisuus ry:n torstain päätös siirtää työehtosopimusneuvottelut yrityksiin käytännössä merkitsee. Läsnä olivat muun muassa Paperiliiton, Teollisuusliiton, Pron ja Sähköliiton edustajat.
– Käytiin läpi se, mitä päätös tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita ja, että sopijakumppanit ymmärtävät sen, mikä päätöksen sisältä on ja mitä siitä seuraa.
Toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15-27 kuukautta.
Metsäteollisuuden ilmoitus irtautua tes -neuvotteluista tuli työntekijäliitoille torstaina yllätyksenä. Metsäteollisuuden perjantaina järjestämässä tapaamisessa mukana ollut Pron teollisuussektorin johtaja Anssi Vuorio sanoo, että tilaisuudessa ei ollut mitään uutta. Vuorion mukaan Pro valmistautuu nyt tekemään omaa työtään uudessa tilanteessa.