Kotimaa

Suomeen saa nyt tulla vapaasti kymmenestä Schengen-maasta, mutta tilanne voi muuttua melkein saman tien

Vihreiden maiden listalla on monta sellaista, joissa koronatapausten ilmaantuvuus on selvästi hallituksen asettamaa rajaa korkeampi. Hallitus on ilmoittanut päivittävänsä maiden listaa viikoittain. Lähtiessään viikon matkalle ei voi tietää, pitäisikö tullessa jäädä karanteeniin vai ei.

Suomen rajat aukesivat viime yönä rajoittamattomalle maahantulolle kymmenestä Schengen-maasta. Hallituksen viime viikolla päättämät lievennykset astuivat voimaan keskiyöllä.

Rajavalvonta normalisoitui niin sanotun liikennevalomallin vihreistä maista. Sellaisiksi on tällä hetkellä luokiteltu kymmenen muun muassa Ruotsi, Norja. Viro ja Saksa sekä kuusi muuta Schengen-maata.

Näistä maista voi tulla Suomeen niin työ- kuin lomamatkallekin kokonaan ilman karanteenia. Tilanne voi kuitenkin muuttua jo tulevalla viikolla, jos hallitus päivittää maiden listaa koronatartuntojen määrää koskevan linjauksensa mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinpä Suomesta esimerkiksi viikon mittaiselle matkalle vihreään maahan lähtevä ei voi olla varma, onko hän palatessa karanteenisuosituksen piirissä vai ei.

Tilanne on muuttunut nopeasti

Vihreiksi maiksi katsotaan sellaiset Schengen-maat sekä sen ulkopuoliset EU-maat, joissa on edellisen kahden viikon aikana todettu enintään 25 uutta koronatapausta 100 000 asukasta kohden.

Aiempi linjaus oli selvästi tiukempi, 8-10 tapausta.

Kyseessä on niin sanottu ilmaantuvuusluku, joka pandemian kohdalla muuttuu nopeasti. Moni vihreä maa on ylittänyt 25 tapauksen rajan jo selvästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutoksia on odotettavissa alkavalla viikolla

Euroopan tartuntatautikeskus ECDC:n perjantaina päivittämien tietojen mukaan koronatapausten ilmaantuvuus on esimerkiksi Ruotsissa noussut yli 30:een ja Norjassakin luku on 27,5. Myös Viro ylittää hallituksen asettaman 25 tapauksen rajan.

Niinpä viime yönä rajoitusten piiristä vapautuneita maita voi siirtyä hyvin pian takaisin rajoitusten piiriin.

Hallitus ei ole ilmoittanut, milloin se seuraavan kerran ilmoittaa maiden luokittelusta. Tämä on kuitenkin tarkoitus tehdä viikoittain.

Punaisista maista ei lomalle, Suomessa karanteeniin

Punaisiksi luokitelluista maista ei saa tulla tulla Suomeen kuin perustellusta syystä. Muut kuin Suomen kansalaiset tai Suomessaa kotipaikkaoikeuden omaavat eivät voi tulla Suomeen esimerkiksi lomamatkalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaisia kehotetaan puolestaan välttämään matkustamatta punaisiksi luokiteltuihin maihin ilman perusteltua syytä. Suomeen palatessa suosituksena on omaehtoinen karanteeni.

Rajavartijat poistuivat ylityspaikoilta

Rajaliikenteen normalisoituminen näkyi viime yönä Suomen rajoilla myös fyysisesti, sillä sisärajavalvonta ja -tarkastus päättyivät sekä Ruotsin että Norjan vastaisilla rajoilla.

– Rajavartiomiehet poistuvat rajanylityspaikoilta ja tarkastustoiminta päättyy. Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen myös maastorajan kautta, kertoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen Rajan tiedotteessa.

Myös Länsi-Suomen merivartiosto on poistunut Ruotsin vastaisilta sisärajan ylityspaikoilta Tortniossa, Vaasassa, Turussa ja Ahvenanmaalla. Tämä koskee myös henkilöliikennesatamia ja lentokenttiä.

Ennakkoon tiedossa olleet lievennykset eivät ole ainakaan vielä muuttaneet tilannetta esimerkiksi risteilijäliikenteessä viikonloppuna tai varausten perusteella tulevalla viikollakaan.

– Näkyy hiukan, mutta ei mitenkään dramaattisesti. Matkustajamäärät eivät ole normaalisuuruiset, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer .

Tästä on kyse

Vihreät maat ja tuoreet luvut

Hallituksen linjauksen mukaan rajaliikenne on normalisoitunut niistä maista, joissa koronaviruksen ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on korkeintaan 25 kahden viikon aikana.

Tällä hetkellä vihreiksi maiksi luokitellut Schengen- ja EU-maat sekä niiden tuoreet ilmaantuvuusluvut:

Islanti 21.8

Latvia 4.4

Liechtenstein 7.8

Liettua 18.8

Norja 27.5

Puola 19.6

Ruotsi 30.3

Saksa 24.3

Slovakia 34.1

Viro 25.4

Lähde: ECDC

Suomeen saa ainakin vielä tänään tulla niin sanotusti normaalin rajakäytännön mukaisesti esimerkiksi laivalla Ruotsista. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä