Paikallisuutiset

Niittykahvilan yrittäjä on Ritva Huttunen. Kuva: Sirkku Rautio

Suomussalmen Niittykahvila ja Äksyjen Ämmien kiertomatka ruokamatkailukisan finaaliin

Valinnoissa kiinnitetty huomiota paikallisuuteen, lähiruokaan ja siihen, miten tarinoita on käytetty myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi kainuulaiskohdetta on selvinnyt valtakunnallisen Ruokamatkailukilpailun finaaliin. Tiensä finalistien joukkoon selvittivät Suomussalmen Niittykahvilan Luonnottaren lounasbuffetti ja Äksyjen Ämmien paketoima neljän maakunnan Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces -ruokamatkailureitti.

Ruokamatkailukilpailussa on mukana on niin tuoreita konsepteja kuin tunnettuja konkareitakin. Ammattilaissarjaan osallistui 46 tuotetta eri puolilta Suomea.

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut. Järjestäjien mukaan vuoden 2023 kilpailun osallistujakaarti on tasokas ja monipuolinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kilpailuun osallistui erilaisia paketoituja ruokamatkoja, ruokamatkailureittejä, ravintoloita ja kahviloita, teemallisia menuja, käyntikohteita, tapahtumia, tislaamoja, pienpanimoita, viinitiloja, ruoanvalmistuskursseja sekä luontoruokailu- ja katuruokakohteita.

– Tänä vuonna ilahduttaa, että mukana on kansainvälisille markkinoillekin suunnattuja paketoituja, monipuolisia kiertomatkatuotteita. Lisäksi jopa kymmenellä yrityksellä on Sustanaible Travel Finland -merkki. Myös merkittävä osa osallistujista on suuntaamassa tälle matkailun vastuullisuuspolulle, kertoo tiedotteessa kilpailun arviointiraatiin kuuluva kehittämispäällikkö Terhi Hook Visit Finlandista.

Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa. Kilpailun opiskelijasarja on edelleen avoinna 30.9 asti.

Fine diningista rouheampiin ruokamatkailutuotteisiin

Ruokamatkailukilpailun ammattilaissarjan arvioinnissa on kiinnitetty huomiota asiakaslähtöisyyteen ja elämyksellisyyteen. Painoarvoa on annettu sille, miten paikallisuutta, lähiruokaa ja tarinoita on käytetty myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Raati on arvioinut myös tuotteen vastuullisuutta, liiketoiminnallisuutta, verkostoja sekä digitaalisuutta. Lopuksi ruokamatkailutuotetta on arvioitu kokonaisuutena.

Moni asia on ilahduttanut raadin jäseniä, sillä ruokamatkailukilpailun taso on koventunut vuosi vuodelta.

Kilpailuraadin puheenjohtaja Kirsi Viljasen mukaan mukana on jo hyvin ammattimaisesti toimivia yrityksiä ja tuotteita, joissa vastuullisuusviestintäkin on jo hallussa.

– Ilahduttanut on erityisesti nuorien ja uusien yrittäjien osallistuminen osittain työvoimapulassa kamppailevalla alalla. Myönteistä on myös monipuolinen tarjonta viimeisen päälle fine diningista elämänmakuisiin ja rouheisiin ruokamatkailutuotteisiin, toteaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hookin mukaan sieni- ja marjanpoimintatuotteet eivät sinällään ole uusi tuoteilmiö, mutta hyvinkin Suomen matkailubrändin ydintä.

– Hyvin toimivia, yksittäisen matkailijan ostettavissa olevia tämäntyyppisiä tuotteita ei ole liikaa tarjolla kansainvälisille matkailijoille.

Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa. Voittajat palkitaan torstaina 30.11. Ruokamatkailufestivaaleilla Helsingissä, jossa myös ruokamatkailun kansalliset ydinalueryhmät esittäytyvät.

Ruokamatkailukilpailu

Finalistit

Kilpailun arviointiraati on valinnut seuraavat 15 finalistia:

• Glowing Ember -kotaillallinen, Glowing Ember, Lappi, Rovaniemi

• Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala

• Illallisristeily Loistokarin saarelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Varsinais-Suomi, Turku

• Luonnottaren lounasbuffetti, Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Kuutamokeikat, Kainuu, Suomussalmi

• Kansainvälinen ruokavuosikalenteri, Visit Lahti – verkkosivusto, jolla esitellään ruokamatkailua ja ruokaa neljän vuoden ajan kautta ja 12 makureittiä, Päijät-Häme

• Karjalainen makumatka, paketoitu ruokareitti, Huoneistohotelli Lietsu, Valamon luostari & Villa Ruusula, Pohjois-Karjala, Joensuu

• Kymenlaakson ruokaidentiteetti, alueellinen hanke, verkkosivusto, jossa esittelyssä 13 ruokamatkailutuotetta, Visit Kotka Hamina

• Mushroom Hunting, Taiga Times, Kanta-Häme ja Uusimaa

• Piknin omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali

• Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo

• Restaurant Solitary, RT Restaurants Oy, Etelä-Savo, Rantasalmi

• Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki

• Sicapelle ja Hotel Onni Experience, Illallinen ja yöelämys, Kova ja Kiivas Oy, Uusimaa, Porvoo

• Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo

• Tislaamokierros & Tasting, Oy Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Pohjois-Savo, Kuopio.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä