Paikallisuutiset

Kainuussa tupakointikielto kahdessa taloyhtiössä – tupakointikiellosta päättämistä halutaan helpottaa

Professori Pekka Puskan johtama Suomen ASH esittää, että enemmistöpäätös riittäisi parveketupakoinnin kieltämiseen.

Oikeusministeriö kartoittaa parhaillaan asunto-osakeyhtiölain muutostarpeita.

Suomen ASH antoi ministeriölle lausuntonsa taloyhtiöiden tupakointikieltojen osalta. Yhdistyksen mielestä lakia pitää muuttaa niin, että tupakointi parvekkeilla tai asukkaiden hallitsemissa sisätiloissa voidaan kieltää enemmistöpäätöksellä.

Järjestön puheenjohtajan, professori Pekka Puskan mukaan tupakointikieltoihin liittyvä tilanne on taloyhtiöissä hyvin vaikea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä tupakointi voidaan kieltää huoneistoparvekkeilla ja huoneistoissa lähinnä yhtiöjärjestyksessä, jonka muutos edellyttää yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöstä ja tupakointikielto sen lisäksi vielä yhtiön kaikkien osakkaiden suostumusta.

Kainuussa tupakointikielto on tullut kahteen taloyhtiöön, joista toinen on Kajaanissa ja toinen Suomussalmella. Kainuun soten mukaan hakemuksia on tullut vain kaksi ja molemmille on kielto myös myönnetty. Uusia hakemuksia ei ole tällä hetkellä sisällä.

Terveysvaikutukset ovat ilmeisiä

– Sekä asuntoyhteisöt että kieltoja määräävät viranomaiset ovat kokeneet tupakointikiellon hakemisprosessin työlääksi. Yksittäisen asukkaan kannalta tilanne saattaa tuntua jopa toivottomalta. Oikeusministeriön ehdotuksessa ei kuitenkaan esitetä tupakointikiellon saamisen helpottamista, Suomen ASH toteaa maanantaiaamuna lähettämässä tiedotteessa.

– Tupakansavu on syöpävaarallinen seos, eikä sen pitoisuudelle sisäilmassa ole voitu osoittaa turvallista rajaa. Ympäristön tupakansavu lisää esimerkiksi keuhkosyövän riskiä. Lisäksi on arvioitu, että kaikkien ympäristön tupakansavulle altistuneiden sepelvaltimotaudin lisäriski on noin puolet aktiivitupakoijien riskistä, Pekka Puska muistuttaa tiedotteessa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jo pelkästään tämän vuoksi olisi perusteltua, että asunto-osakeyhtiö voisi itse kieltää tupakoinnin asuinhuoneistoihin kuuluvissa tiloissa enemmistöpäätöksin.

Väestö kannattaa tupakointikieltoa

Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara pitää merkittävänä epäkohtana, ettei taloyhtiöiden asukkaita suojella ympäristön tupakansavulta, vaikka ongelma on ilmeisen laaja.

– Tupakkalain mukaan kenenkään ei pidä altistua tupakansavulle työpaikalla. Sen sijaan asuntoyhteisöissä on vielä paljon asukkaita, jotka kärsivät asunnossaan naapureiden aiheuttamista tupakansavuongelmista, Hara toteaa tiedotteessa.

– Viime vuoden marraskuussa teettämässämme tutkimuksessa lähes joka toinen (49 %) kerrostaloasukas kertoi asuntoon tai sen parvekkeelle kulkeutuvasta tupakansavusta. Toisen, viimekeväisen tutkimuksemme mukaan 63 prosenttia väestöstä olisi valmis kieltämään parveketupakoinnin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija. Sen tavoitteena on edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista sekä päihteettömyyttä.

Artikkeli päivitetty kello 13.30. Täsmennetty yhtiöjärjestyksen muuttamisprosessia ja tupakointikiellon edellytystä. Lisätty Kainuun tiedot.

Parvekkeella tupakoinnista ja siellä käryävästä tuhkakupista kulkeutuu helposti savua naapurihuoneistoihin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä