Ulkomaat

Trump joutuu jo historialliseen toiseen virkasyytteeseen – kymmenen republikaania tuki demokraatteja syyttämisessä

Presidentti Donald Trump on saanut virkasyytteen kansannousuun yllyttämisestä, kun hän ohjasi väkijoukon marssimaan kongressille ja estämään Joe Bidenin valinta presidentiksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone äänesti presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteen puolesta myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Kymmenen edustajainhuoneen republikaania tuki demokraatteja Trumpin syyttämisessä. Kaikki äänestäneet demokraatit olivat syytteen kannalla. Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa.

Äänestystulos oli 232–197 syyttämisen puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trumpin syytteen aihe oli kansannousuun yllyttäminen, ja se liittyy viikontakaisiin tapahtumiin, kun väkijoukko hyökkäsi kongressiin keskiviikkona 6. tammikuuta.

Tuolloin väkijoukko yritti estää Joe Bidenin valinnan presidentiksi kongressissa, mutta kongressiedustajat ehtivät ajoissa pakoon ja vallankaappausyritys tyrehtyi. Edustajainhuone katsoi presidentti Trumpin yllyttäneen väkijoukon kansannousuun puheillaan ja viestinnällään vaalivilpistä, jota ei todellisuudessa ollut.

Historiallinen syyte

Trumpista tulee Yhdysvaltojen historian ensimmäinen presidentti, jota vastaan virkarikosmenettely on aloitettu kahdesti virkakauden aikana.

Ensimmäisen kerran hän vastasi vuosi sitten virkarikossyytteeseen Ukrainan painostamisesta, mutta senaatti ei tuominnut häntä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Virkarikossyytteen käsittelyä kongressissa turvasivat keskiviikkona kansalliskaartin sotilaat.

Trumpin tuomitseminen vielä epävarmaa

Virkarikossyyte etenee edustajainhuoneesta senaattiin. Senaatti voi pitää oikeudenkäynnin myös sen jälkeen, kun demokraattipresidentti Joe Biden on jo aloittanut virassaan. Tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö senaattoreista.

Demokraateilla on tulevassa senaatissa 50 paikkaa sadasta, joten syytteen läpi meneminen vaatii 17 republikaanisenaattorin tuen.

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell on mediatietojen mukaan tyytyväinen demokraattien aikeista asettaa Donald Trump virkarikossyytteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskiviikkoiltana McConnell sanoi, että hän ei vielä ole tehnyt päätöstä, tukeeko hän virkarikossyytettä. Hän punnitsee syytteen lailliset perustelut ennen päätöstään.

Useat republikaaniedustajat ovat kertoneet, että jos McConnell tukee syytettä, Trumpin erottamisen taakse saadaan lähes varmasti 17 republikaanisenaattoria.

– Jos Mitch sanoo kyllä, hän [Trump] on mennyttä, republikaanisenaattori kertoo nimettömänä CNN:lle.

Demokraattien virkasyytteen ajamisen motiivina on Trumpin edesvastuuseen saattamisen lisäksi estää tätä pyrkimästä presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Tuomio virkarikoksesta ei suoraan estäisi Trumpia asettumasta ehdolle. Senaattorien enemmistön pitää tukea sitä, että Trump katsotaan esteelliseksi virkaan tulevaisuudessakin. Tämä on muodollisuus, jos virkarikossyyte hyväksytään.

Pence ei erota Trumpia

Perustuslain 25. lisäystä Trumpin erottamisesta välittömästi ei olla ottamassa käyttöön.

Varapresidentti Mike Pence kertoi keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa, ettei aio käynnistää menettelyä presidentin saamiseksi pois virasta.

Trump itse julkaisi mahdollisiin uusiin mielenosoituksiin liittyvän tiedotteen.

– Vaadin, että EI saa olla väkivaltaa, EI lainrikkomista, EI vandalismia, Trump kirjoitti.

Hän vaati kaikkia amerikkalaisia liennyttämään erimielisyyksiä.

New Yorkin kaupunki kertoi lopettavansa liiketoimet Trumpin yritysten kanssa.

Trump julkaisi lausunnon edustajainhuoneen enemmistön puollettua virkasyytettä – ei maininnut asiaa sanallakaan

Edustajainhuone äänesti presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteestä keskiviikkoiltana.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä