Ulkomaat

Trump kieltäytyi sitoutumasta rauhanomaiseen vallanvaihtoon

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa keskiviikkona, sitoutuisiko tämä rauhanomaiseen vallanvaihtoon, mikäli häviäisi marraskuun presidentinvaalit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kieltäytyi keskiviikkona sitoutumasta rauhanomaiseen vallanvaihtoon, jos hän häviää presidentinvaalit 3. marraskuuta. "Katsotaan mitä tapahtuu", Trump sanoi toimittajan kysyessä asiasta Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Haluamme eroon postiäänistä, silloin saatte hyvin rauhanomaisen... Suoraan sanottuna vaihtoa ei tule, vaan tulee jatkumo, Trump sanoi, kun toimittaja kysyi toistamiseen, lupautuuko Trump sitoutumaan rauhanomaiseen vallanvaihtoon.

Trump on väittänyt perusteetta postiäänestämisen johtavan vaalivilppiin. Demokraatit ovat kannustaneet postiäänestämiseen koronapandemian vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvalloissa on herännyt huoli siitä, että Trump ei hävitessään kunnioittaisi vaalitulosta ja julistautuisi ennenaikaisesti voittajaksi.

Trump myös sanoi uskovansa vaalikamppailun päätyvän korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus on Yhdysvalloissa tällä hetkellä kiivaan poliittisen debatin kohteena. Liberaali tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli viime viikolla. Trump on näillä näkymin nimittämässä hänen tilalleen uuden konservatiivituomarin viikonloppuna.

Demokraatit ovat vastustaneet nimitystä vain kuusi viikkoa ennen vaaleja. Mikäli republikaanivoittoinen senaatti vahvistaa Trumpin nimityksen, korkeimman oikeuden voimasuhteeksi tulee kolme liberaalia tuomaria kuutta konservatiivituomaria vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimitykset ovat elinikäisiä, ja korkeimmalla oikeudella on huomattavaa valtaa esimerkiksi aborttioikeuteen ja aselakeihin liittovaltiotasolla. Lyhyellä tähtäimellä voimasuhde on epäedullinen demokraateille, mikäli vaalitulos jää epäselväksi ja korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Trump vieraili torstaina Ginsburgin arkun luona, joka on asetettu korkeimman oikeuden portaille Washingtonissa. Hän sai vastaansa ilkkumista ja buuausta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili vaimonsa Melanian kanssa tuomari Ruth Bader Ginsburgin arkun luona korkeimman oikeuden edessä Washingtonissa torstaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä