Ulkomaat

Trumpin hallinto antoi Bidenille luvan aloittaa vallanvaihdon – Trump yrittää silti yhä kumota äänestäjien tahdon

Yhdysvaltain vallanvaihto on alkanut. Presidentti Donald Trump osoitti todellisuudessa jälleen yhden merkin vaalitappioon myöntymisessä samalla kun hän jatkaa julkisuuskampanjaansa kannattajilleen väittäessään vaaleja huijaukseksi.

Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin hallinto on antanut vallanvaihtoa koordinoivalle GSA-virastolle luvan aloittaa prosessin presidentiksi valitun Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Tämä lupa on ensimmäinen käytännön toimi, jolla Trump myöntää vaalitappionsa.

Julkisuuskampanja kannattajien suuntaan kuitenkin jatkuu, vaikka oikeusjutut vaalituloksen kääntämiseksi ovat kaatuneet toistensa perään. Trumpin oikeusjutut ovat perustuneet siihen, että hän haluaa hylätä vaalituloksen niissä osavaltioissa, joissa hävisi niukimmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jatkamme täyttä vauhtia eteenpäin. Emme koskaan anna periksi, Trump uhosi Twitterissä tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Biden pääsee nyt käsiksi kaikkiin tarvittaviin tietoihin ja rahoitukseen, jotta hän voi ottaa presidentin tehtävät vastaan 20. tammikuuta.

Trumpin mukaan GSA:n työntekijät ovat kärsineet uhkauksista. Trump kertoi antaneensa GSA:n johtajalle Emily Murphylle ja omalle henkilökunnalleen luvan aloittaa vallanvaihtoprotokollan.

Vaaleista ehti kulua kolme viikkoa vallanvaihdon aloittamiseen. Biden voitti osavaltioiden valitsijat 306–232. Vaa'ankieliosavaltiosta Georgia ja Michigan ovat jo virallistaneet vaalituloksensa, mikä tarkoittaa yhä heikkeneviä oikeusmahdollisuuksia Trumpille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trump ehti saada kritiikkiä jo republikaanipuolueen sisältä. Monet nimekkäät poliitikot ovat vaatineet väistyvää presidenttiä tunnustamaan vaalitappionsa. Lisäksi koronavirustilanne Yhdysvalloissa on vaikeutunut vaalien jälkeen.

Yhteistyö Trumpin hallinnon kanssa alkaa tiistaina

Biden joukkoineen saa jatkossa liittovaltion rahoituksen ja toimiston, jossa voi valmistella presidentin tehtävien vastaanottoa tammikuussa.

Lisäksi Biden ja varapresidentti Kamala Harris saavat virallisia kanavia pitkin selonteot niin kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä asioista kuin koronavirustilanteessa. Vaalien jälkeen hän on saanut nämä tiedot epävirallisesti.

Bidenin ja Trumpin hallinnot alkavat tehdä yhteistyötä jo tiistaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Biden aloitti nimitysprosessin useisiin tärkeisiin ulkopolitiikan virkoihin.

Suomalaisille tuttu nimi on John Kerry , joka hävisi presidentinvaalit 2004 George W. Bushille ja oli Yhdysvaltain ulkoministerinä presidentti Barack Obaman hallinnossa.

Kerry toimii Bidenin hallinnossa ilmastolähettiläänä ja vie Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Kerry istuu myös kansallisessa turvallisuusneuvostossa, mikä osoittaa uudenlaista ajattelua ilmastokriisiä kohtaan.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump aloitti vallanvaihdon presidentiksi valitun Joe Bidenin kanssa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä