Kotimaa

Ulkoministeri Haaviston kohtalon odotetaan ratkeavan pian – perustuslakivaliokunta päättää ratkaisustaan ensi viikon lopulla

Haavistoa on epäilty virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kohtelussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan ratkaisevan ensi viikon lopulla, mihin johtopäätökseen se tulee selvitettyään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuutta al-Holin leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Tällöin valmistuu valiokunnan mietintö, jossa valiokunta esittää eduskunnan täysistunnolle, onko asiassa tarpeen nostaa syyte vai ei.

Keskusrikospoliisi sai heinäkuussa valmiiksi valiokunnan pyytämän esitutkinnan asiasta. Sen jälkeen perustuslakivaliokunta on perehtynyt noin tuhatsivuiseen esitutkintapöytäkirjaan sekä kuullut uudelleen asiantuntijoita ja Haavistoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantaina valiokunta merkitsi vielä saapuneeksi Haaviston kannanoton asiassa. Lisäksi se aloitti valmistavan keskustelun tulevasta ratkaisustaan.

Keskustelua jatketaan ensi keskiviikkona. Mietintö yritetään saada valmiiksi ensi torstaina tai perjantaina.

Kyse konsulipäällikön kohtelusta

Perustuslakivaliokunta pyysi helmikuussa esitutkintaa Haaviston menettelystä konsulipäällikkö Pasi Tuomista kohtaan. Tuominen oli ollut viime syksynä Haaviston kanssa eri mieltä suomalaisten Isis-naisten ja -lasten kotiuttamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä.

Haavisto otti tämän takia Tuomiselta pois al-Holiin liittyvät tehtävät. Esitutkinta koski sitä, miksi Haavisto oli vielä tämän jälkeen antanut ulkoministeriön virkamiesjohdolle valmisteltavaksi määräyksen Tuomisen siirtämisestä pois konsulipäällikön tehtävistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käytettiin muun muassa sellaista sanaa kuin kosto, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi helmikuussa, kun hän perusteli esitutkintapyyntöä toimittajille eduskunnassa.

Hän totesi silloin, että ministerin ja konsulipäällikön erimielisyys al-Holin asian hoidossa ei täytä kriteeriä siitä, että virkamies voidaan siirtää toisiin tehtäviin.

Tällöin kerrottiin, että Haavistoa epäillään joko virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin Sanomien (8.7.) mukaan Keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksen lisäksi yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Syytekynnys korkea

Syytteen nostamisesta päättäisi eduskunnan täysistunto perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kynnys on melko korkea. Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa. Sitä ajaisi valtakunnansyyttäjä.

Haaviston toimia tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Valtioneuvosto päätti lasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä viime vuoden joulukuussa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on jatkanut ministerinä rikosepäilyistä huolimatta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä