Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita - Heikki Hekkala Kuva: -

Valtuustosta viisaita: Vetovoima + pitovoima = supervoima

Kajaanin kaupunkistrategian alkutekstit kuuluvat seuraavasti: ”Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta sekä hyvän elämän ja menestymisen edellytykset.”

Mitä tekstit voisivat sitten tarkoittaa yrityksissä, yhteisöissä ja ennen kaikkea Kajaanin kaupungin työntekijöille? Työntekijät luovat omalta osaltaan kasvua ja he ovat yrityksen investointi tulevaisuuteen. Tyytyväinen työyhteisö tuottaa monipuolisia ja laadukkaita palveluita, joita kaupunkilaiset käyttävät.

Valtuustokauden aloittaessa laadittiin alkumetreillä kaupunkistrategia, joka on luettavissa Kajaanin www-sivuilta. Toiseksi kaupungin talous vaati sopeuttamista. Säästöjä piti löytää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laskin, että kaupunki on henkilöstövaltainen työyhteisö. Myös henkilöstöetuja leikataan ja niitä oli leikattu jo edellisellä valtuustokaudella. Leikkaukset olivat kohdistuneet mm. suoraan työhyvinvointiin.

Pitkään kaupungilla työssä olleilta oli leikattu lisälomapäivät, liikunta- ja kulttuuriseteliä oli ohennettu ja työterveyshuoltoa viilattu. On selvää, mihin moinen johtaa: yhden kerran annettu ja sitten pois otettu on yhtä kuin työpahoinvointi.

Työntekijöiden arvostuksen osoittaminen on tärkeä osa menestyksekästä henkilöstöpolitiikkaa.”

Tarvittiin uudistusohjelma, supervoimaohjelma. Ohjelman avulla hyvät ja motivoituneet työntekijät luovat hyvinvointia, turvallisuutta ja hyvän elämän edellytykset. Myös yritykset menestyvät ja sitä me Kainuussa tarvitaan. Osana kaupunginstrategiaa tulee panostaa myös sen omiin työntekijöihin.

Strategian mukaisesti Kajaanin väestö pysyy ja paranee. Uusia tulee eikä lähde. Eri tahojen rakentavan keskustelun pohjalta on lähdetty parantamaan kaupungin työntekijöiden liikunta- ja kulttuuripassia. Myös työterveyshuollon palveluita kehitetään työntekijän näkökulmasta oikeansuuntaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arvostus kaupungin työntekijöitä kohtaan on suuri, mutta kaikki tiedämme, ettei arvostuksella ja lämpimällä kädellä erotu kilpailevien kaupunkien joukosta. Työntekijöiden arvostuksen osoittaminen on tärkeä osa menestyksekästä henkilöstöpolitiikkaa. Panostus henkilöstöön on investointi tulevaisuuteen.

Yksi esimerkki lujittaa työntekijöistä kiinni pysymistä on tarjota työsuhdepyörä. Työsuhdepyörä on käytännöllinen etu, joka kannustaa liikkumaan vapaa-ajalla, mutta sitä voi hyödyntää myös työmatkojen kulkemiseen.

Toinen tapa osoittaa työntekijöiden arvostusta on tarjota liikunta- tai kulttuuripassi. Passi tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden rentoutua ja virkistäytyä ja nauttia kaupunkimme kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksista.

Pitkään työsuhteessa olleille työntekijöille voitaisiin tarjota lisälomapäiviä etuutena. Tämä voisi olla vuosittainen etu, joka myönnetään esimerkiksi jokaisen viiden tai kymmenen työsuhdevuoden jälkeen. Etu osoittaisi arvostusta pitkään työskennelleille työntekijöille ja kannustaisi heitä jatkamaan sitoutuneina työntekijöinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaiset edut eivät ainoastaan paranna työntekijöiden kokemaa hyvinvointia, vaan lisäävät kaupungin houkuttelevuutta työnantajana. Kajaanin kaupunki työhyvinvointietuuksineen voisi olla hyvänä esimerkkinä, jonne tultaisiin tutustumaan eri puolilta Suomea.

Heikki Hekkala (sdp.)

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuuston jäsen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä