Paikallisuutiset

Voiko itse valita rokotteen, entä miksi rokotteita ei tule nopeammin? – Kainuun sote kokosi vastauksia kansalaisten kysymyksiin

Kainuun sote on koonnut verkkosivuilleen vastauksia kysymyksiin, joita kansalaiset esittävät sille koronarokotteista usein.

Kysymykset koskevat esimerkiksi rokoteaineiden vaikutuksia elimistössä, rokotusaikatauluja, rokotusajan varaamista ja allergian vaikutusta koronarokotukseen.

Rokotusten ajanvaraukseen tarkoitettu puhelinnumero on ruuhkautunut, koska sieltä on kyselty ahkerasti muita koronarokotuksiin liittyviä asioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sote pyrkii vastaamaan tiedonjanoon kysymys-vastauskoosteellaan.

Ohessa poimintoja kysymyksistä ja vastauksista:

Voiko itse valita, minkä rokotteen ottaa?

– Ei voi. Terveydenhuoltohenkilöstö rokottaa väestön käytettävissä olevilla valmisteilla kansallisten linjausten mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolme rokotevalmistetta: Pfizer-Biontechin ja Modernan (mRNA-rokotteita), ja AstraZenecan (virusvektorirokote), jotka kaikki edellyttävät kaksi annosta. Ensimmäisen ja toisen rokotteen väli on 12 viikkoa.

Miksi rokotuksia ei toteuteta nopeammin tai massarokotuksina?

– Rokotteiden saatavuus on rajoitettua. Kainuuseen saadaan nykytiedon mukaan 1 000–2 000 rokotetta viikoittain kevään ajan.

– Tämän vuoksi rokotettavia ryhmiä avataan aluksi riskiryhmittäin alkaen vanhemmista ikäluokista edeten korkean riskin potilaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajanvarauksella voidaan varmistaa rokotusten kohdentuminen ja rokotuksiin käytettävän resurssien käyttö mahdollisimman hyvin.

Miten rokotus raskaana oleville tai imetyksen aikana?

– Rokotuksen voi ottaa, jos suunnittelee raskautta. Raskaana olevat voidaan tarvittaessa rokottaa, mutta kattavia rokotetutkimuksia ei ole toistaiseksi tehty (neuvottele asiasta lääkärin kanssa).

Kainuun soten kokoamat vastaukset kysymyksiin voi lukea täältä: UKK eli usein kysyttyä koronarokotuksista .

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä