Paikallisuutiset
Voiko täydellisen joulukuusen löytää? Lue metsäasiantuntijan vinkit hakureissuun
Miten löytää se täydellinen joulukuusi metsästä? Sellainen, joka ei tiputa neulasiaan heti sisään kannettaessa ja olisi vielä hyvän näköinenkin. Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan metsäasiantuntija Samuel Nikula kertoo omat vinkkinsä kuusen etsintään.
Nikula muistuttaa ensimmäiseksi, että kuusta ei saa ottaa luvatta kenenkään metsästä. Valtion metsistä joulupuun voi hakea hankkimalla luvan Eräluvat.fi-palvelusta.
– Täällä Kalajoella valtion maita on hyvin vähän ja niistäkin suurin osa on suojeltuja alueita. Lähimmät taitavat löytyä Sievistä ja Haapajärveltä.
Pitkä on siis kuusenhakumatka valtion metsiin, mutta ehkä sukulaisen tai tuttavan metsästä kuusen saa hakea luvan kysymällä.
Kartoista ja ilmakuvista kuusta on edelleenkin mahdoton löytää, vaan metsään on mentävä. Nikulan mukaan kuusi kannattaa ottaa sellaisesta paikasta, jossa sitä ei voi muutenkaan kasvattaa täysikokoiseksi. Esimerkiksi tien laidasta tai isojen puiden alla kasvavista niin sanotuista alikasvuskuusista.
– Kuusi ei tule kuusen luo, joten kuusimetsästä ei hyvää joulukuusta löydä. Parhaat kuuset ovat koivu- ja mäntymetsissä, rehevillä kangasmailla, joissa on hyvä maapohjan ravinteisuus.
Tyypillisesti hyvä kasvupaikka kuusille on mustikkametsä. Taimikostakin voi löytyä aika sopusuhtaisia kuusia, mutta joulukuusen mittaa kasvettuaan, niissä on yleensä pitkä vuosikasvain kärjessä ja se tekee kuusen hassun näköiseksi.
– Omaan metsään voi tietyn alueen valjastaa kuusen kasvatukseen. Siellä kuusia voi käydä leikkomassa ja näin saada niistä tuuheampia, Nikula vihjaisee.
Vaikka kuusilajikkeita on monia, metsäkuusi on edelleen tavallisin joulukuusi.
– En ole ainakaan nähnyt mustakuusia tai pihtoja Kalajoen metsissä. Lähinnä vain lehtikuusia, mutta ne olisivat melko karmean näköisiä joulukuusena, kun ei niissä ole neulasia lainkaan talvella, Nikula naurahtaa.
Ison kuusen latva voi myös olla hyvä joulukuusena, mutta sen alas saaminen on haasteellista. Jos kuusen kaataa romauttaa, niin oksat ja latva saattavat kärsiä.
– Yksi hyvä keino on ampua latva alas haulikolla. Niin itse olen tehnyt joskus, ja hyvin on toiminut, Nikula peukuttaa.
Ennen metsään lähtemistä kannattaa ottaa mitat, että minkä kokoista kuusta lähtee etsimään. Huonemitan korkeus on ainakin hyvä tietää, niin sitten kuusen voi katkaista jo metsässä sopivan mittaiseksi.
– Mitatessa on huomioitava, että jalka nostaa kuusta korkeammalle ja pitäähän latvaan mahtua vielä tähtikin. 40 senttiä alle huonekorkeuden on sopiva mitta kuuselle, Samuel Nikula toteaa.
Sopiva mitta kuuselle on 40 senttiä alle huonekorkeuden.
Tärkeä seikka on päättää etukäteen, että mihin kohtaan huonetta kuusi tullaan sijoittamaan. Jos se tulee nurkkaan, niin ei haittaa, vaikka yhdellä sivulla oksia on vähemmän. Itse asiassa silloin kuusi istuu nurkkaan paremmin. Jos taas tarkoitus on laittaa kuusi keskelle olohuoneen lattiaa, niin silloin sen pitää olla joka puolelta sopusuhtainen.
– Hyvä nurkkakuusi löytyy esimerkiksi ison männyn vierestä tai kuusiryhmästä.
Oman joulukuusensa Samuel Nikula on hakenut metsäpalstaltaan viimeisillä plussakeleillä. Kovalla pakkasella kuusta ei kannata kaataa, koska silloin se pitää pystyä sulattamaan hitaasti.
– Jos kahdenkympin pakkasilla tuot kuusen sisälle, niin siinä käy huonosti. Nopean sulamisen takia siitä lähtee kitkerä haju ja neulaset putoavat.
Paras tapa kuusen kuljettamiseen pois metsästä on peräkärryssä, mieluiten vielä kuomukärryssä, jotta tuuli ei riepottele sitä.
– Jos kuusen tunkee johonkin Nissan Micraan sisälle, niin oksat katkeavat helposti ja etenkin latva on herkkä menemään poikki.
Jos tuo pakkasella kaadetun kuusen heti sisälle, niin siitä lähtee kitkerä haju ja neulaset putovat.
Miten kuusen sitten saa sisällä säilymään mahdollisimman hyvänä koko joulun ajan? Nikula toteaa kuulleensa siihen monenlaisia konsteja, mutta ne ovat jääneet kokeilematta.
– En ole niin kauan kuusta pitänyt sisällä, että olisin tarvinnut poppakonsteja. Esimerkiksi sokerin lisäämisellä veteen en ole ehtinyt havaita apua. Osalla kuuset kyllä säilyy pitkään ja jopa kasvuakin tulee.
Riittävä kastelu on tärkeää heti alusta lähtien. Plussakelillä haettu kuusi pitää laittaa heti veteen, ettei se pääse kuivahtamaan. Eniten kuusi imeekin vettä ensimmäisen vuorokauden aikana.
– Joulun aikana kuusta pitää muistaa kastella joka päivä. Ja jos pitää takassa tulta, niin se lisää kastelun tarvetta.
Lopuksi Nikulalla on vielä hyvä vinkki, miten kuusi varmasti kelpaa krantummallekin rouvalle.
– Toiseksi vaihtoehdoksi metsästä kannattaa ottaa mukaan reilusti huonomman näköinen kuusi, niin on vaihtoehto, josta valita!
Joulupuu valtion metsästä
Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa valtion metsistä saa jälleen hakea joulupuun hankkimalla luvan Eräluvat.fi-palvelusta. Eteläisemmissä maakunnissa joulukuusilupia ei ole myynnissä valtion metsien hajanaisuuden takia.
Joulukuusilupa maksaa kymmenen euroa. Luvan hankkimisen jälkeen puun voi hakea valtion talouskäytössä olevasta monikäyttömetsästä tietyin reunaehdoin. Puun saa kaataa tien varresta, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Puita ei saa kaataa istutetusta taimikosta. Joulupuu voi olla korkeintaan kolme metriä pitkä.
Lisäksi Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulupuuksi saa kaataa vain mäntyjä, sillä pohjoisimmassa Suomessa kuuset ovat harvassa.
Joulupuuta ei saa koskaan hakea suojelu- tai retkeilyalueelta tai muilta valtion erityisalueilta, ja luvan ostajan vastuulla onkin varmistaa, että puu haetaan metsätalouskäytössä olevasta metsästä. Asian voi tarkistaa Retkikartta-palvelusta ja seuraamalla Eräluvat.fi-palvelun ohjeita.
Lumisena aikana on hyvä etukäteen varmistaa, että metsätie on aurattu.
Onko sinulla hyvä niksi, jolla saat joulukuusen säilymään pitkään hyvänä sisällä? Kommentoi alla!