Tapahtumajutut

Säveltäjä Sebastian Fagerlund ei pitä juurikaan vapaapäiviä, koska pelkää menettävänsä tauon aikana yhteyden työn alla olevaan teokseen. Joskus vapaapäivä kuitenkin avaa pattitilanteeseen ajautuneen työvaiheen: ”Silloin huomaan, miten musiikilliset palapelipalat loksahtaa paikoilleen.” Kuva: Simon van Boxtel

Kuhmon Kamarimusiikin säveltäjävieraan Sebastian Fagerlundin taiteen ydintä ovat voima, tunne sekä mielessä soivat harmoniat

Kuhmon Kamarimusiikin säveltäjävieras Sebastian Fagerlund odottaa innolla sekä esiintyjien ja kävijöiden arvostamaa festivaalia että Kainuun luontoon tutustumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuttu upeana kamarimusiikkifestivaalina, yksi Suomen helmiä, kuvaa Kuhmon Kamarimusiikkia tämän vuoden festivaalin säveltäjävieras Sebastian Fagerlund.

Festivaalilla kuullaan keskiviikkona 17. heinäkuuta kantaesitys sukupolvensa merkittävimpien eurooppalaisten säveltäjien joukkoon kuuluvan Fagerlundin säveltämästä teoksesta Come Eco kitaralle ja jousikvartetille.

Fagerlund kertoo teoksen nimen kuuluvan vapaasti suomennettuna ”Kuin kaiku”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä kuuluu kaikuja minun aikaisemmasta tuotannosta, yli 20 vuotta freelance-säveltäjänä toiminut Fagerlund kertoo puhelimessa.

Helsingissä asuva säveltäjä saapuu Kuhmoon lauantaina ja viipyy noin viikon ajan.

Come Eco -nimen takana on myös abstraktimpi ajatus siitä, kuinka alkuperäinen ääni muuttuu teoksessa kai’un myötä joksikin muuksi.

Fagerlund kuvaa kitaraa hyvin intiimiksi soittimeksi. Siksi on kiinnostavaa kuulla, kuinka kitaran sointi heijastuu jousikvartetissa ja toisinpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kitaristi Ismo Eskelinen on Fagerlundille hyvin tuttu aikaisemman yhteistyön myötä. Fagerlund on säveltänyt Eskeliselle aiemmin muun muassa kitarakonserton.

Jousikvartetissa soittavat viulistit Cecilia Zilliacus, Kasmir Uusitupa, alttoviulisti Charlotta Westerback ja sellisti Tuomas Lehto.

– Fantastisia muusikoita! Uskon, että tulee aivan upea ja tunnelmallinen tulkinta, Fagerlund sanoo.

Keskiviikkoaamun Musiikin ytimessä -tilaisuudessa säveltäjä Osmo Tapio Räihälä haastattelee rennolla otteella Fagerlundia ja Eskelistä päivän esitykseen liittyen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Come Eco on Kuhmon Kamarimusiikin tilausteos. Festivaali on aiemmin tilannut Fagerlundilta muun muassa Fuel-teoksen, jonka kantaesitys oli vuonna 2010.

Suuri osa Fagerlundin säveltämästä musiikista on tilaustöitä, joita esitetään ympäri maailmaa. Hänen musiikkiaan ovat esittäneet muun muassa BBC Symphony Orchestra, Göteborgin ja Singaporen sinfoniaorkesterit sekä Suomen Radion sinfoniaorkesteri.

Fagerlund aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana. Teini-iässä hänelle alkoi valjeta, että säveltäminen tuntuu tärkeämmältä kuin viulun soittaminen.

– Säveltäminen oli läsnä koko ajan minun elämässä ja mielessä. Kuulin musiikkia ja oli tarve saada se paperille.

Fagerlund on aina kuullut mielessään sointeja, harmonioita ja rytmejä.

– Usein yksi tietty sointi vähitellen asettuu mielessäni etualalle ja siitä muodostuu alkuitu uudelle teokselle.

Muusikkous kulkee yhä mukana säveltäjän työssä. Turun konservatoriossa viulunsoittoa opiskellessaan Fagerlund täydensi välillä Turun filharmonista orkesteria, kun se esitti isoja sinfonioita.

Istuin siellä orkesterin keskellä ja sain ahaa-elämyksen orkesterin valtavasta voimasta.

– Istuin siellä orkesterin keskellä ja sain ahaa-elämyksen orkesterin valtavasta voimasta. Tuntui, että sointikylpy on niin mahtava ja mielenkiintoinen ja että orkesterikoneisto pystyy mihin vain. Olen säveltäjänä kantanut tätä tunnetta mukanani.

Säveltäjää kiehtoo musiikissa sen voima ja kyky siirtää tunteita aina säveltäjästä muusikoihin ja edelleen kuuntelijoihin.

– Kun sävellän teoksen, yritän siirtää siihen jotain omaa, voimakasta ja henkilökohtaista. Kun muusikot tulkitsevat sen, he siirtävät siihen taas omaa voimaa ja emotioita. Parhaimmillaan se voi olla aivan järisyttävä kokemus.

– Yleisönä koet tilanteen kollektiivisesti yhdessä ja samalla se on totaalisen henkilökohtainen kokemus, teokset piirtyvät sinuun aivan omalla tavalla, Fagerlund kuvaa.

Kuhmon Kamarimusiikin tunnelma on Fagerlundin mukaan erityinen, koska muusikot ja yleisö ovat lähempänä toisiaan kuin isossa konserttisalissa. Siksi sekä esiintyjät että yleisö kokevat tapahtuman niin ainutlaatuiseksi.

Fagerlund palaa tiettyihin säveltäjiin yhä uudelleen. Häneen vetoaa ilmaisuvoima ja sointirikkaus, joita löytyy esimerkiksi Claude Debussyn La Mer -orkesteriteoksesta (1905).

– Se pitää aina sisällään jotakin mielenkiintoista.

Maanantaina 15. heinäkuuta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Kasmir Uusitupa esittävät Kuhmon Kamarimusiikissa Fagerlundin sävellyksen Strings to the Bone jousiorkesterille.

Fagerlund sävelsi teoksen alunperin Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille ja kapellimestari Sakari Oramolle vuonna 2015. Strings to the Bone oli Fagerlundin ensimmäisiä sävellyksiä puhtaasti jousiorkesterille. Tämän jälkeen säveltäjä on tehnyt useita teoksia kyseiselle orkesterille.

– Suomen parhaita kamariorkestereita, soittaa valtavalla intensiteetillä, Fagerlund kehuu.

Tiistaina vuorossa on Remain pianotriolle. Sen esittää Storioni-trio, samoin kuin teoksen ensi-illassa vuoden 2022 Kuhmon Kamarimusiikissa.

Pianotrion oli alun perin tarkoitus olla alkuteos kolmoiskonsertolle, mutta lopulta Remainista tuli hyvin tärkeä ja iso itsenäinen teos, Fagerlund kertoo. Moni eri pianotrio on ottanut sen ohjelmistoonsa.

Fagerlund on kotoisin pienestä saaristokaupungista Paraisilta, ja ulkosaaristossa sijaitsee myös hänen kesäpaikkansa. Siksi luonto on hänelle hyvin tärkeä.

Säveltäjä odottaa innolla pääsevänsä tutustumaan Kainuun luontoon, kun hän viipyy Kuhmossa lähes viikon ajan. Luontoretkille lähtee mukaan myös Fagerlundin saksalainen musiikkikustantaja, joka viettää Kuhmossa muutaman päivän.

Kuka?

Sebastian Fagerlund

Vuonna 1972 Paraisilla syntynyt säveltäjä.

Vuoden 2024 Kuhmon Kamarimusiikin säveltäjävieras. Toinen tämän vuoden säveltäjävieraista on Lotta Wennäkoski.

Opiskeli viulunsoittoa Turun konservatoriossa ja säveltämistä Sibelius-Akatemiassa.

Valmistui säveltäjäksi Erkki Jokisen johdolla vuonna 2004.

Säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia, sooloteoksia sekä oopperoita.

Teoksia ovat esittäneet muun muassa Frankfurtin Radion sinfoniaorkesteri, Hollannin Radion filharmoninen orkesteri, NAC Orchestra, NDR Elbphilharmonie -orkesteri ja Hongkongin filharmoninen orkesteri.

Sai vuonna 2011 Teosto-palkinnon orkesteriteoksesta Ignite.

Mana-konsertto fagotille ja orkesterille voitti vuonna 2018 arvostetun BBC Music Magazine -palkinnon parhaasta konserttiäänitteestä.

Edit. 14.7.2024 klo 10.34: Otsikkoa muokattu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä