Ihmiset

Yhdessä: Järjestöt mukaan suunnittelemaan hyvinvointialueiden toimintaa

Kirjoittaja toimii Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla -verkostossa Kajaanin ammattikorkeakoululla.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla

kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulossa olevan sote-uudistuksessa palvelujen järjestäjänä ja pääasiallisena tuottajana toimii edelleen julkinen sektori. Sote-uudistuksen www-sivujen mukaan järjestöjen roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä vahvistetaan ja järjestöjen mahdollisuus tuottaa palveluita turvataan. Tulevilla hyvinvointialueilla asukkaat ja palvelujen käyttäjät otetaan mukaan palvelujen kehittämiseen ja varmistetaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.

Maaseudun järjestötoimijoiden osallisuuden edistäminen kuntien ja hyvinvointialueiden hyte-verkostoissa on yksi keskeinen HYMY-verkoston eli Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla verkoston tehtävistä. Verkosto haluaa tukea julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan välistä vuoropuhelua ja kumppanuutta osana palvelujen kehittämistä ja päätöksentekoa.

Hyvinvointialueilla tullaan kehittämään uusia osallisuuden malleja. Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry:stä näkee tässä myös haasteita – miten eri ikäiset ihmiset eri puolilta Kainuuta saadaan mukaan.

Älykkään osallisuuden edistäminen on nykypäivää ja tulevaisuutta, mutta on tärkeää huomioida, ettei kaikilla ole kykyä, osaamista, laitteita tai yhteyksiä digitaaliseen osallistumiseen. Myös alueiden erilainen ikärakenne vaikuttaa osallistumisen muotoihin ja mahdollisuuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Älykkään osallisuuden edistäminen on nykypäivää ja tulevaisuutta, mutta on tärkeää huomioida, ettei kaikilla ole kykyä, osaamista, laitteita tai yhteyksiä digitaaliseen osallistumiseen.

Järjestöjen näkökulmaa muun muassa tulevan Hyvinvointialueen toimintaan tuo Kainuun järjestöasiain neuvottelukunta eli Kainuun JANE, jonka Kainuun maakuntahallitus perusti 23.11.2020. Neuvottelukunnan tehtävä on toimia Kainuun alueen yhdistysten ja järjestöjen monialaisena yhteistyöelimenä ja järjestökentän edustajana eri kumppanuuspöydissä, maakunnallisen järjestöstrategiatyön laatijana ja strategian toimeenpanon seuraajana.

Tehtävänä on myös järjestöjen roolin vahvistaminen maakunnan ohjelma- ja kehittämistyössä sekä palvelutyössä, sisältäen myös maksullisen palvelutoiminnan. Lisäksi neuvottelukunnan tehtävänä on tukea järjestöjä ja yhdistyksiä niiden toiminnan uudistamisessa, uusien toimintamuotojen luomisessa ja palvelutuotannon kehittämisessä muuttuvassa toimintakentässä, sekä kansalaisten osallisuuden ja osallistumismahdollisuuksien parantaminen.

– Tulevaisuudessa kansalaisyhteiskunnan toimijoiden merkitys hyvinvoinnin edistäjinä ja palveluiden tuottajina kasvaa, Karppinen toteaa.

– Järjestöjen kautta saadaan myös maakunnallisessa kehittämistyössä kansalaisten ääni entistä paremmin kuuluviin ja sitä kautta voidaan myös lisätä osallisuutta erilaisissa maakunnallisissa ohjelmatöissä. Yhdistykset ja järjestöt tarvitsevat toimiakseen ja vastatakseen asetettuihin odotuksiin toimintaedellytyksiä tukevia resursseja. Järjestöneuvottelukunnan päätavoitteena on saada järjestökenttä osallistumaan maakunnalliseen kehittämis- ja palvelutyöhön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvottelukunnan muodostavat maakunnalliset yhdistykset. Mukana ovat Kainuun Nuotta ry, Kapova ry, Suomen 4H-liitto, Kainuun Eläkeläisjärjestöjen Yhteistoimintayhdistys, Kainuun Liikunta ry, ProAgria Itä-Suomi, Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri ry, Kainuun kulttuuriyhdistys ry, Etnika Kainuu ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry.

Mikä

Hyvä elämä

Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla eli HYMY-verkosto on Itä-Suomen yliopiston, Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Maaseudun sivistysliiton yhteinen hanke. Hanke toteuttaa Maaseutupoliittista kokonaisohjelmaa (http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-382-4). Verkosto on yksi Maaseutupoliittisen neuvottelukunnan (MANE) vuonna 2021 aloittaneista verkostoista.

Toiminnan painopisteet

Älykkään sopeutumisen strategian valmistelu supistuville alueille

Sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden edistäminen

Arjen turvan toimintamallien ja verkostojen kehittäminen

Hyvinvointia edistävän yhteisöllisen toiminnan vahvistaminen

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen maaseutualueilla

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden kehittämistä Teppanakeskuksessa vuonna 2020.
Osallisuuden ja maaseudun valtakunnallista kehittämistä Kouvolassa 2018.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä