Paikallisuutiset

Yhdessä: Vahvuutta vanhemmuuteen vertaisryhmien tuella

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piirin Digitaalinen pesäkolo -hanke on tarjonnut reilun vuoden ajan kainuulaisille vanhemmille verkossa olevia vanhemmuudentuen ryhmämuotoisia toimintoja.

Tällä hetkellä on käynnissä Lapsi Mielessä -ryhmä 1–3-vuotiaiden lasten vanhemmille. Lokakuun lopulla on alkamassa Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmä pikkuvauvojen vanhemmille ja marraskuussa isompien lasten vanhemmille tarkoitettu ABC – vanhemmuusryhmä.

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmän ohjaaja Tiina Mattila kannustaa vanhempia mukaan MLL:n vanhemmuudentuen ryhmiin. Kuva: Suvi-Maria Tolonen

Eri ikäisten lasten vanhemmille tarkoitetut perheryhmät ovat tutkittuun tietoon pohjautuvia. Vanhemmuusryhmien yhteydessä kootut palautteet ovat osoittaneet, että vanhemmat ovat kokeneet ryhmät hyviksi. He ovat palautteiden mukaan saanut vertaistukea ja vahvistusta omaan vanhemmuuteen sekä konkreettisia työkaluja arjen tukemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmän ohjaaja Tiina Mattila kertoo, että ryhmässä vanhemmat saavat vaihtaa kokemuksia toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa sekä uusia näkökulmia vauvan kokemusmaailmaan.

– Vauvan maailman ymmärtäminen luo yhteyttä vauvaan ja auttaa vastaamaan vauvan tarpeisiin helpommin. Samalla kun tutkaillaan vauvan mieltä, avautuu myös mahdollisuus ymmärtää muiden ihmisten esimerkiksi puolison käyttäytymisen takana olevia tarpeita, Mattila kuvaa.

Vanhemmat ovat kokeneet ryhmän päätyttyä, että he ovat saaneet ymmärrystä vauvan viesteistä sekä tärkeää tukea toisista vanhemmista.

– Vanhemmat ovat kertoneet, että eivät tienneet, mitä ryhmä pitää sisällään, mutta ovat olleet tyytyväisiä siitä, että ovat osallistuneet ryhmään, Mattila kokoaa saamaansa palautetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palautteiden perusteella vanhemmat ovat myös kertoneet, että on tuntunut hyvältä kuulla, että muutkin ajattelevat vanhemmuudesta samalla tavalla. Kaikki vanhemmat ovat huomanneet helpottuneina, että eivät olekaan tehneet kaikkea väärin, vaan ajatus ”Me ollaan just hyviä vanhempia omille lapsillemme” nousee vahvasti esiin.

Vanhemmuudesta on paljon tietoa tarjolla. Nykyvanhemmat ovat myös oppineet tiedon hakemisen. Vertaistuelliset, ammatillisesti ohjatut ryhmät antavat vanhemmille mahdollisuuden pohtia yhdessä, mikä kaikesta tiedosta on sopivin juuri oman perheen tarpeisiin.

Vanhemmuusryhmien lisäksi ”Kaenuulaeset Vanahemmat” - facebookryhmä on kanava, johon kootaan lapsiperheille tarkoitettuja palveluita tukemaan kainuulaisten lapsiperheiden hyvinvointia matalalla kynnyksellä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä