Ulkomaat

Yhdysvallat äänestää presidentistä tänään epävarmoissa tunnelmissa – näitä asioita vaaliyönä kannattaa seurata

Perinteiseen tapaan muutaman Yhdysvaltojen itäosan pikkukylän äänet laskettiin ja tulos ilmoitettiin heti keskiyöllä paikallista aikaa. Lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä.

Varsinaisen vaalipäivän äänestys Yhdysvalloissa on alkanut. Ensimmäisenä äänesti pieni Dixville Notchin kylä New Hampshiren osavaltiossa Kanadan rajan läheisyydessä.

Perinteiseen tapaan kaikki kylän äänioikeutetut kokoontuivat minuutteja keskiyön jälkeen äänestyspaikalle jättääkseen äänensä. Tämän jälkeen äänet lasketaan ja tulokset julkistetaan tunteja aiemmin kuin muualla.

Dixville Notchin kansa oli yksimielinen. Joe Biden sai kaikki kylän viisi ääntä. Kylässä asuu 12 ihmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Dixville Notch saa vaalipäivänä valtavasti huomiota, mutta tulos ei kerro mitään siitä, kenet amerikkalaiset tai edes osavaltion asukkaat haluavat presidentikseen.

Myös läheinen Millsfieldin kylä on jo julkaissut tuloksensa. Siellä istuva presidentti Donald Trump voitti Bidenin äänin 16–5

Ennakkoäänten määrä ennätyksellinen

Dixville Notch on hyvin pieni pisara suuressa meressä, sillä maanantai-iltaan mennessä äänensä oli ennakkoon antanut jo yli 99 miljoonaa amerikkalaista. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, ja määrä vastaa noin 72,3 prosenttia koko viime vaalien äänimäärästä.

Äänensä ennakkoon on antanut 40 prosenttia äänioikeutetuista amerikkalaisista, joko äänestyspaikoilla tai postiäänillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trump on jo kuukausien ajan kyseenalaistanut vaalien luotettavuutta ja esittänyt valheellisia väitteitä siitä, että postiäänestys olisi vilpillinen. Hän ei ole suostunut sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon hävitessään ja on sanonut, että äänet pitäisi laskea vaali-iltana, vaikka monella osavaltiolla menee päiviä tai viikkoja niiden laskemisessa.

Epävarmuus vaalituloksesta ja mahdollisista pitkittyneistä oikeustaistelusta on johtanut ennennäkemättömään levottomuuteen vaalin lopputuloksesta ja seurauksista. Rakennuksia on laudoitettu umpeen useissa kaupungeissa mielenosoitusten pelossa.

Vaaleista on jo ennen varsinaista vaalipäivää käyty useita oikeusjuttuja. Viimeksi maanantaina oikeus antoi päätöksen jutussa, jossa republikaanit vaativat noin 127 000 ennakkoääntä hylättäviksi sillä perusteella, että ne oli annettu autokaistalla.

– Äänioikeuden peruuttaminen yli 120 000 ohjeiden mukaan äänestäneeltä ihmiseltä päivää ennen vaaleja ei ole julkisen edun mukaista, tuomiossa sanottiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset tulokset yöllä Suomen aikaa

Vaalien lopputulos on vaikeasti ennustettava. Joe Biden johtaa kaikkia mielipidemittauksia ja hänen voittoaan pidetään etukäteen huomattavasti todennäköisempänä kuin presidentti Trumpin toista nelivuotiskautta.

Todennäköistä on, että Biden saa maailmanlaajuisesti enemmän ääniä. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän vuoksi voittaja ei kuitenkaan välttämättä ole se ehdokas, joka saa äänten enemmistön.

Näin kävi vuonna 2016, kun Trumpista tuli presidentti, vaikka demokraattien Hillary Clinton sai noin kolme miljoonaa ääntä enemmän.

Äänestäjät äänestävät oman osavaltionsa valitsijamiehiä, jotka valitsevat myöhemmin ehdokkaan. Lähes kaikissa osavaltioissa vaalin voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen.

Suurimmassa osassa osavaltioita tulos voidaan ennustaa ennakkoon. Vaali ratkaistaankin niin kutsutuissa vaa'ankieliosalvatioissa, joita on noin tusina. Niissä ehdokkaiden erot ovat mielipidemittauksissa niin pieniä, että Trump voi saada kokoon voittoon tarvittavat 270 valitsijamiestä, vaikka sitä pidetään epätodennäköisenä.

Florida ja Georgia näyttävät suuntaa

Ensimmäisten osavaltioiden tuloksia alkaa tulla keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Ratkaisevia osavaltioita on noin tusinan verran. Ehdokkaiden kampanjat ovat keskittyneet Pennsylvaniaan, Michiganiin ja Wisconsiniin. Niissä äänet on perinteisesti annettu demokraattien ehdokkaalle, mutta Trump voitti viimeksi kaikki kolme.

Jos Biden pystyy saamaan enemmistön kaikissa Clintonin viimeksi voittamissa osavaltioissa ja saa äänestäjät takaisin demokraattien puolelle tässä kolmikossa, se riittää voittoon.

Nämä kolme osavaltiota alkavat kuitenkin laskea ennakkoääniä vasta vaalipäivänä, joten niiden tulos voi olla selvillä vasta useiden päivien päästä.

Vaalien suunta saattaa kuitenkin selvitä jo vaaliyönä. Esimerkiksi Floridan ja Georgian vaalitulos selviää usein hyvin aikaisessa vaiheessa. Odotettavissa on, että suurin osa myös Texasin, Pohjois-Carolinan ja Ohion äänistä saadaan laskettua yöllä.

Wisconsinin, Michiganin, Pennsylvanian ohella myös Arizonan tulos venynee pidempään.

Käytännössä se, milloin tulos selviää, riippuu siitä, miten äänestetään. Jos Biden voittaa sekä Floridan että Georgian, Trumpin voittoon nouseminen alkaa vaatia ihmettä.

Viimeisissä CNN:n tekemissä mielipidemittauksissa Biden johti kumpaakin osavaltiota kolmen prosenttiyksikön erolla Trumpiin.

Ennakkoäänten käsittely on alkanut Pomonassa, Kaliforniassa Yhdysvaltojen länsirannikolla.