Ulkomaat

Yön tapahtumia Yhdysvalloissa: Trump tuomitsi hyökkäyksen ja vakuuttaa vallanvaihdon sujuvan, loppiaisen väkivaltaisuuksien seurauksena kuollut viisi ihmistä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuuttaa nyt keskittyvänsä kotimaansa sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen.

Twitterissä perjantaina aamuyöllä Suomen aikaan julkaistussa videotervehdyksessään Trump tuomitsi Yhdysvaltain kongressin rakennukseen keskiviikkona kohdistuneen mellakoitsijoiden hyökkäyksen. Hän vakuutti, että lakia rikkoneet saavat maksaa teoistaan.

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut kongressi vahvisti demokraatti Joe Bidenin vaalivoiton torstaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvaltain Capitolin poliisilaitos on vahvistanut, että yksi poliisi on kuollut kongressirakennuksen valtauksen yhteenotoissa saamiinsa vammoihin.

Mellakan seurauksena on kuollut yhteensä viisi ihmistä.

Trump kertoi komentaneensa välittömästi kansalliskaartin ja liittovaltion lainvalvontaviranomaiset turvaamaan rakennuksen mellakoitsijoiden tunkeuduttua sinne.

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan Trump olisi kuitenkin ollut haluton turvautumaan kansalliskaartiin. Määräyksen kansalliskaartille kerrotaan tulleen varapresidentti Mike Penceltä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trump ei videolla edelleenkään suoraan tunnusta tappiotaan presidentinvaaleissa, mutta vaikuttaa hyväksyneen siirtymän uuteen hallintoon.

Pence osallistuu virkaanastujaisiin, toisin kuin Trump

Joe Bidenin virkaanastujaiset järjestetään 20. tammikuuta, mutta Trumpia ei lehtilähteiden mukaan tilaisuudessa välttämättä nähdä.

New York Times ja Politico- lehti kertovat, että presidentti suunnittelee lähtevänsä perheineen Valkoisesta talosta jo 19. tammikuuta ja suuntaavansa oikopäätä Floridan-kartanolleen.

Varapresidentti Mike Pencellä on sen sijaan aikomus olla läsnä Bidenin virkaanastujaisissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähteiden mukaan Trumpin ja Pencen välit ovat menneet käytännössä poikki sen jälkeen, kun Pence ei kongressin istunnon puheenjohtajan ominaisuudessa suostunut kyseenalaistamaan vaalitulosta.

Viime päivien tapahtumat ovat aiheuttaneet myös avainhenkilöiden lähtöjä Trumpin hallinnosta. Opetusministeri Betsy DeVos ilmoitti erostaan Suomen aikaa perjantaina aamuyöllä.

DeVos sanoi erokirjeessään, että presidentti oli yllyttänyt lausunnollaan kannattajiaan väkivaltaan.

Donald Trump on julkaissut videotervehdyksen, jossa hän tuomitsi loppiaisen tapahtumat Washingtonissa. Vuonna 2017 otetussa kuvassa Trump poseeraa viime yönä Suomen aikaa erostaan ilmoittaneen opetusministeri Betsy DeVosin kanssa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä