Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Aluevaltuustolla isoja linjanvetoja heti keväällä

Osalle äänestäjistä tuntuu aluevaltuuston rooli olevan vielä epäselvä, vaikka yleisönosastoilla on käyty vilkasta keskustelua taloudesta ja eri sote-tehtävistä. Valittava aluevaltuusto pääsee toteuttamaan heti valinnan jälkeen useita hyvinvointialueen tulevaisuuteen suuresti vaikuttavia asioita.

Ensimmäisiä linjanvetoja on hyvinvointialueen hallintosäännön valmisteleminen ja hyväksyminen. Ehkä tärkeimpänä hallintosäännössä määriteltävänä asiana on vastuualueiden ja johtamisjärjestelmän muodostaminen, joka merkittävästi tulee vaikuttamaan esimerkiksi yhteistyömahdollisuuksiin organisaation sisällä ja sujuvaan päätöksentekoon. Myös hyvinvointialueen tuleva johtaja olisi hyvä saada valittua jo ennen kesälomakautta, näin hän pääsee valmistelemaan vuoden 2023 talousarviota ja toimintaa.

Hyvinvointialueen oman organisaation, ulkopuolelta ostettavien toimintojen ja kolmannen sektorin roolit tulisivat olla selkeät ja tasapainossa. Kun talous mitä todennäköisimmin tulee olemaan alijäämäinen ainakin alkuvuosina, pitää aluevaltuuston pystyä vertailemaan eri tapoja palveluiden tuottamiseen kiihkottomasti laatu- ja talousanalyyseihin perustuen unohtamatta asiakas- tai työntekijänäkökulmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkkinä pohtisin yhtenä vaihtoehtona omalääkärijärjestelmän osittaista käyttöönottoa perusterveydenhuoltoon, jossa voisi toimia vertailtavuus omana toimintana/ostopalveluna ja olla merkittävä kilpailuetu uusien lääkäreiden hankkimisessa Kainuuseen. Muissakin palveluissa uskon löytyvän sekä moderneja uudistuksia, että uusvanhoja keinoja palvelun parantamiseen, kustannusten hillintään ja työn tekemisen mielekkyyteen.

Kainuun hyvinvointialueen toiminnan sujuvan ja onnistuneen käynnistämisen edellytyksenä on Kainuun kuntayhtymän virheistä poisoppiminen, ihmisiä innostava sekä sitouttava toiminta-ajatus ja luottamuksen rakentaminen. Luottamusta tarvitaan varsinkin hyvinvointialueen työntekijöiden ja päätöksentekijöiden välillä, joten keskustelut valitusta suunnasta olisi hyvä käydä myös eri työntekijäryhmien kanssa turhien törmäyksien välttämiseksi.

Koronatapausten lisääntyessä myös Kainuussa jää tapaamisiin perustuva ja muu perinteellinen vaalityö vähemmälle. Äänestäminen on kuitenkin edelleen ainoa keino pitää demokratia toimivana, joten toivotan kaikille kainuulaisille äänestysintoa. Pidetään yhdessä huolta äänestysprosentin korkeudesta ja hyvinvointialue tulee pitämään huolta kaikista kainuulaisista.

Teuvo Hatva

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

aluevaaliehdokas (kesk.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä