Kulttuuri

Brittiläinen myrkytysdraama osuu hermoon – tositapahtumiin pohjautuva sarja keskittyy tunnetun myrkytystapauksen seurauksiin

Salisburyn myrkytykset

★★★★ Tästä tuli BBC:n ykköskanavan katsotuin draamasarja ilmestyessään tänä kesänä – eikä ihme. Ja nyt aihe on vielä pelottavan ajankohtaisempi.

Tositapahtumiin pohjautuva, neliosainen sarja kertoo kahden vuoden takaisista tapahtumista. Rauhallisessa Salisburyn pikkukaupungissa keskellä kirkasta päivää kaksi ihmistä tuupertuu puiston penkille. Pian selviää, että venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä on myrkytetty maailman vaarallisimmalla hermomyrkyllä.

Novitšok on tuttu nimi. Salisburyssa käytetty myrkky kuuluu samaan ryhmään, jolla Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvin tehtyä draamaa

Sarja ei keskity niinkään itse myrkytystapaukseen, vaan sen ympärille, kun ihmiset joutuvat yhtäkkiä keskelle kaoottista ja vaarallista tilannetta. Miten viranomaiset toimivat valtavassa paineessa, miten sivullisten elämä voi traagisesti muuttua?

Rikosylikomisario, joka käy Skripalin kotona, saa itsekin pahoja myrkytysoireita. Ympäristöterveysjohtaja tempaistaan ruokamyrkytysten parista keskelle todella isoa ja vakavaa operaatiota.

Hermomyrkky säilyy pinnoilla vuosikymmeniä. Mistä ja mihin sitä on levinnyt? Miten voidaan turvata kaupunkilaisten terveys? Eristäminen, siivoaminen ja altistuneiden jäljittäminen on mittasuhteiltaan valtava urakka. Tulee mieleen myös toinen ajankohtainen kulma sarjaan: koronavirus.

Uutisvälähdyksistä ei voi käsittää, mihin valtavaan pyöritykseen pikkukaupunki joutui. Paine on valtava. Tehdäänkö virheitä ja kenen on vastuu, kun uhreiksi joutuu myös sivullisia?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sarja pohjautuu huolelliseen taustyöhön ja laajoihin henkilöhaastatteluihin. Kaikin puolin hyvin tehtyä brittidraamaa.

TV1 klo 22.20

Vuonna 2018 venäläinen Sergei Skripal ja hänen tyttärensä tuupertuivat myrkytettyinä puistonpenkille Salisburyn pikkukaupungissa. Tositapahtumiin pohjautuva sarja kertoo tapahtumista otsikoiden ja uutisvälähdysten takana.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä