Viihde

Edistysaskeleet eivät johtaneetkaan hyvään

Pieleen mennyt historia

Yle Areena

Kun pimeä ja loskainen talvi oikein harmittaa, sanotaan usein vitsinä: "Mihin tästä voi valittaa?" Tällä asenteella lähtee toimittaja Jussi Nygren uuteen podcast-sarjaansa, jonka nimenä on Pieleen mennyt historia .

Ensimmäisessä osassa pohditaan, miksi ihminen muutti kylmään Pohjolaan. Ketä tai mitä siitä voi syyttää?

Myöhemmissä jaksoissa ruoditaan muun muassa kansallisvaltioiden syntyä, maanviljelyn kehittymistä ja kivihiilen käyttöä. Ihmiskunnan monet keksinnöt ovat olleet kehitysaskeleita, mutta onko edistys ollut sittenkin vain marssi kohti elintasosairauksia, ilmastonmuutosta ja täyttä kaaosta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esihistoria on niin vaikeasti hahmotettava aika, että keskustelua on aluksi työlästä kuunnella.

Nygren ja hänen vieraansa, arkeologit Johanna Seppä ja Mikael Manninen yrittävät kyllä parhaansa mukaan tehdä asioista konkreettisia. Mitä Pohjolan ensimmäiset asukkaat söivät? Miten he saivat jalat pysymään kuivina märässä metsässä – ja miten pukeutuivat, jotta ylipäätään tarkenivat? Ainakin sen oppii, että kivikaudellakin on tarvittu paljon taitoja ja että ihmiset olivat uteliaita – ja siksi ehkä levittäytyivät pohjoista myöten.

Kysymys siitä, oliko pohjoiseen muuttaminen ihmiskunnan suurin virhe, on hiukan epäsuhtainen sarjan muihin aiheisiin verrattuna. Kivihiilen hyödyistä ja haitoista tai lihansyönnin historiasta on ehkä helpompi penkoa "syyllisiä".

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä