Kolumnit

Eduskunnasta:Hallituksen budjettiriihessä panostuksia kestävään kasvuun ja liikenteeseen

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kajaanista.

Marinin hallitus teki syksyn budjettiriihessä useita ilmastopäätöksiä, joilla tuetaan kestävää kasvua ja fossiilitonta liikennettä. Nyt tehdyt päätökset ovat osa hallituksen sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää politiikkaa.

Hallituksen politiikka lähtee toteuttamaan laaja-alaisesti toimia, ettei ilmastotoimiin liittyvät päätökset koskisi vain yhtä tai kahta toimialaa. Ja, ettei liikenteen puolelle tarvitse tehdä polttoaineen veronkorotuksia harvaan asuttujen alueiden työmatkaliikenteen kustannusten korottamiseksi. Harvaan asutuilla alueilla joukkoliikenteen toimivuus ei kaikkina vuorokauden aikoina toteudu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen ilmastopäätöksissä oli tärkeää sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta huolehtiminen sekä kaikkien alueiden ja ryhmien huomioiminen. Sosialidemokraattien mielestä päästöjen leikkaaminen ja hyvinvoinnin lisääminen eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan tärkeää on mahdollistaa muutos reilulla tavalla niin yrityksille kuin kotitalouksille.

Hallitus on esimerkiksi päättänyt auttaa kotitalouksia luopumaan öljylämmityksestä korottamalla kotitalousvähennyksen enimmäismäärää öljylämmityksen korvaamisen osalta 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvaamisprosenttia 40 prosentista 60 prosenttiin.

Yrityksiä hallitus kannustaa vihreään siirtymään muun muassa tukemalla energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistä ja alentamalla sähköveroa energiatehokkailta ratkaisuilta, kuten kaukolämpöverkkoon kytketyiltä konesaleilta ja lämpöpumpuilta.

Marinin hallitus on ministerin Timo Harakan (sd.) johdolla valmistellut fossiilittoman liikenteen tiekartan, jonka avulla kotimaan liikenteen päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Tiekartan toimeenpanoon on ehdotettu noin 75 miljoonan euron rahoitusta vuodelle 2022.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen esittämien tukien avulla liikenteen sähköistyminen etenee vauhdilla. Tuilla edistetään täyssähköhenkilöautojen, sähkö- ja kaasukäyttöisten kuorma-autojen ja pakettiautojen hankintaa sekä ajoneuvojen muuttamista vähäpäästöisiksi.

Näin fossiilista liikennettä voidaan edistää tukemalla, ei kurjistamalla. Harvaan asutuille alueille tulee saada biokaasutuotanto ja jakeluverkostoa, vain kaasun saatavuus mahdollistaa kaasuautojen hankinnan. Sama koskee sähköautojen latauspisteitä, joita jo ollaan rakentamassa eri toimijoiden toimesta.

Hallitus on myös päättänyt edelleen jatkaa joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn tukemista, sillä näin lisätään sekä kestävää liikkumista että ihmisten hyvinvointia.

SDP seisoo sen takana, että ilmastopäätösten on oltava vaikuttavia. Ilmastokriisin torjumisessa ei voida enää viivytellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaan aikaan sosialidemokraateille on tärkeää pitää kaikki mukana muutoksessa.

Marinin hallituksen ilmastopäätökset ovat toimia, joilla hoidetaan ilmastokriisiä sekä edistetään ilmastoviisasta teollisuutta ja uusien työpaikkojen syntyä – toimia, joiden ansiosta suomalaisilla on huomenna paremmin kuin tänään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä