Paikallisuutiset
Harrastukset: Kiinanruusujen kauneus hurmasi kajaanilaisen Tanja Pulkkisen
Tämä harrastus alkoi yhdestä onnistumisesta. Nuottijärven kioskin yrittäjänä vielä tällä hetkellä toimiva kajaanilainen Tanja Pulkkinen opiskelee paraikaa sosionomiksi. Työn ja opiskelun vastapainona hänellä on harrastus, joka piristää kotia ja tuo iloa elämään.
Mitä harrastat ja miksi aloit harrastaa sitä?
– Minulla on huonekasviharrastus, joka on hieman lähtenyt paisumaan tässä vuosien aikana, Pulkkinen naurahtaa.
– Innostuin, kun onnistuin ensimmäisen kiinanruusuni kanssa. Se vain alkoi kukkia tuosta noin vaan. Muistan kun otin myös peikonlehdestä pistokkaan ja ajattelin, että katsotaan, onnistuuko tämä – ja sehän juurtui. Sitten otin kasveja aina silloin tällöin ja kokeilin kaikista, että mitenköhän nämä juurtuvat ja alkavat kasvaa.
– Olen nyt innostunut vanhakantaisista kasveista, koska niitä ei saa kaupasta, vaan harrastelijoilta. Niitä on sitten tullut hommattua.
– Löysin Huonekasvit-ryhmän Facebookista, jossa on tällä hetkellä yli 100 000 jäsentä. Sinne tulee ihmisiltä joka päivä julkaisuja kaikennäköisistä kasveista. Viime talvena minun kiinanruusukokoelmani kuoli melkein kokonaan. Aloin ostaa niitä sieltä ryhmästä, koska halusin takaisin minun kokoelmani.
Katso videolta, miten pistokas otetaan:
Video: Miika Manninen
Mitä tarkoittaa vanhakantainen kasvi?
– Se tarkoittaa sitä, että ne ovat vanhoja kantoja, jotka ovat säilyneet. Monesti niiden omistajat osaavat kertoa niiden alkuperän ja miltä vuosikymmeniltä ne ovat. Samojen kasvien uusia kantoja löytyy kaupoista, mutta vanhoja kantoja ei saa kuin harrastajilta.
– Minulla on myös pelargonioita. Esimerkiksi viipurin evakko on tuotu Viipurista, kun sieltä on silloin lähdetty evakkoon.
Kuinka kauan olet harrastanut huonekasveja?
– Alle kymmenen vuotta.
Mikä harrastuksessasi on parasta ja mielenkiintoisinta?
– No se, kun näkee niiden kasvien kasvavan!
– Ja se kiertotalous, koska minullakin on ollut vaikka sun minkälaista, niin minä olen laittanut ne kiertoon. Kaikki, mitä minulla on ollut, eivät mahdu minun kotiini, joten olen postittanut niitä ympäri Suomea. Ne kestävät postituksen talvellakin, sillä niihin on saatavilla sellaisia lämpöpakkauksia, jotka pysyvät tietyn ajan lämpimänä.
– Kiinanruusut kiinnostavat minua erityisesti, koska ne tekevät todella hienon kukan ja niiden kukat ovat niin erivärisiä. Vaikka se kukka kestää vain päivän tai kaksi, niin sitä oikein odottaa kukinnon aukeamista, ja sitten pitää ottaa valokuva, kun se on kukassa.
– Kiinanruusun lisäksi vanha kohtalonköynnös on kiinnostava. Torista huomasin yhden vanhojen kasvien harrastajan, joten kävin häneltä hakemassa Kouvolasta autokuormallisen kasveja. En olisi 20 vuotta sitten kuvitellut, että teen sellaista.
Mikä harrastuksessasi on haastavinta?
– Talvi on haastavin, sillä silloin kasveja kuolee, koska ei ole valoa. Olen viritellyt joillekin kasveille kasvivaloja, kuten esimerkiksi viime kesänä Madeiralta tilatuille kiinanruusuille, sillä en halua, että ne kuolevat.
– Olen tilannut kiinanruusuja Madeiran lisäksi myös Ruotsista yksityisiltä ihmisiltä. Kun viime kesänä aloin huutaa vanhakantaisia kiinanruusuja, niin ihan hirvittävän vähän oli tarjolla, mutta kyllä minä jotakin sain. Etsin erivärisiä, koska sitä perinteistä punaisen väristä minulla jo oli.
– Tämän harrastuksen haaste on myös se, että kun lähtee reissuun, niin pitää löytää kasveille hoitaja, että ne säilyvät hengissä.
Miten tärkeä tämä harrastus on sinulle?
– Tällä hetkellä minulla on tähän innostusta ja aikaa.
Mitä olet oppinut tämän harrastuksen myötä?
– Tietysti kasvien hoitoa. Olen saanut tämän myötä myös uusia tuttavia, ja koska tilaan kasveja myös ulkomailta, niin kielitaito pysyy yllä.
Millaiselle ihmiselle tämä harrastus sopii?
– Sellaiselle, joka on kiinnostunut ja innostunut. Koska kasvit ovat myös osa kodin sisustusta, niin niistä täytyy myös tykätä.
– Kasveja täytyy myös hoitaa, vaikka kasvien hoitaminen ei sinänsä ole kauhean raskasta ja vaativaa. Suurin piirtein kerran viikossa kastelen niitä. Jos on ötököitä, niin niitä pitää sitten hävittää.
Onko harrastuksesi kallis?
– Se riippuu ihan siitä, mitä pitää kalliina. Ostin kesällä kiinanruusuja noin 500 eurolla. Toki tilasin niitä silloin paljon.
– On olemassa myös tavallisempia ja edullisiakin kasveja. Mitä harvinaisempi kasvi, sitä kalliimpi se saattaa olla. Tämän harrastuksen hinta riippuu ihan siitä, millaisia kasveja haluaa, ja kuinka paljon niitä haluaa.
– Vanhakantaisiakin kasveja voi myös saada halvalla. Olen Kajaanissakin hakenut sellaisia, joita ei saa kaupasta. Esimerkiksi joku vanhempi ihminen saattaa haluta luopua kasvista, koska se on ylimääräinen, eikä enää halua pitää.
Mitä muita harrastuksia sinulla on ollut?
– Juokseminen on ollut minulle aiemmin rakas harrastus. Herättelen sitä taas takaisin.
– Lisäksi meillä on labradorinnoutajia, koska isännällä ja pojilla on metsästysharrastus. Lisäksi minulla ja tyttärellä on villakoiria.
Kainuun Sanomat esittelee harrastukset-juttusarjassaan harrastuksia ja niiden harrastajia.