Paikallisuutiset

Kainuun sote vetoaa toimimaan joulun aikaan varovasti: "Nyt on hyvä viettää joulua vain omassa lähipiirissä" – Omikron on lisäämässä tartuntoja nopeasti

Kainuussa otetuista koronavirusnäytteistä ei ole keskiviikkoiltapäivään mennessä havaittu Omikron-muunnosta. Tiistaina Kainuussa todettiin kaksi koronatartuntaa, yksi Puolangalla ja yksi Kajaanissa.

Kainuun sote toivoo vahvasti, että ihmiset viettävät joulua vain omassa lähipiirissään.

Sote tiedotti keskiviikkona iltapäivällä hallituksen uusien rajoitustoimien jälkeen, että nyt on hyvä viettää joulua vain omassa lähipiirissä.

– Tapaamisiin, joihon kokoonnutaan eri puolilta maata, sisältyy iso riski tilanteen pahenemiseen. Emme voi rajoittaa ihmisten yksityiselämää, mutta vetoamme toimimaan varovasti, Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen korostaa tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuu ei ole koronaviruksen leviämisalue, mutta muun Suomen tilanne on yhä huolestuttavampi, Kainuun sote huomauttaa.

Soten mukaan herkästi leviävän omikron-muunnoksen ennustetaan nopeasti lisäävän tartuntoja. Tämän vuoksi Kainuussa on toimittava voimassa olevien suositusten mukaisesti.

Kainuussa otetuista koronavirusnäytteistä ei ole keskiviikkoiltapäivään mennessä havaittu Omikron-muunnosta. Tiistaina Kainuussa todettiin kaksi koronatartuntaa, yksi Puolangalla ja yksi Kajaanissa.

Kainuulaisten 5-11-vuotiaiden rokotuksista tulee lisätietoa pian

Valtioneuvosto päätti keskiviikkona koronarokotusten laajentamisesta kaikille 5–11-vuotiaille lapsille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote tiedottaa, että tämän mukaiset järjestelyt otetaan käyttöön Kainuussa mahdollisimman pian ja asiasta tiedotetaan myöhemmin.

Kainuu sote korostaa, että tartuntariskiä tulee nyt pienentää vähentämällä lähikontakteja. Vaikka kokoontumisrajoituksia ei ole asetettu, tulee yksityis- ja yleisötilaisuuksien järjestämistä harkita vakavasti.

Samoin, kun ravintolat voivat ottaa koronapassin käyttöön Kainuussakin, tulisi tätä mahdollisuutta myös käyttää.

Vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse tulee harkita tarkkaan. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Koronakotitestejä suositellaan hyödynnettäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Suomen avi odottaa uutta ohjauskirjettä viimeistään torstaina

Valtioneuvosto on keskiviikkona ilmoittanut käyttöön tulevista uusista koronarajoitustoimista ja korostanut, että näitä on tehtävä oikeasuhtaisesti alueiden tilanteiden mukaisesti.

Pääosin nämä koskevat esitysten mukaan leviämisalueita. Kainuussa epidemian kehittymistä seurataan ja tilanteen muuttuessa uusia päätöksiä voidaan ottaa käyttöön.

Ravintolarajoituksiin ja koronapassin käyttöön liittyvät toimenpiteet otetaan Kainuussa käyttöön niiltä osin kuin päätökset sitä edellyttävät. Näihin liittyen Kainuun sote tiedottaa asiasta heti, kun päätökset toimivaltaisilta viranomaisilta ovat käytettävissä.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta totesi Kainuun Sanomille , että sosiaali- ja terveysministeriö on hänen saamien tietojen mukaan antamassa nopealla aikataululla uuden ohjauskirjeen rajoitustoimia koskien.

– Ministeriön ohjausta toimenpiteistä ei ole vielä saatu, joten mahdollisia toimenpiteitä ei voida vielä arvioida. Mikäli ohjauskirje ei tule keskiviikkona, niin odotan sitä viimeistään torstaiksi, Eskola kertoi.

Esimerkiksi Kajaanissa peruttiin viime tipassa huippusuosittu Kotikirkon joulukonsertti. Tilaisuus kuitenkin striimataan torstai-iltana.

Päiväkodit ovat Kajaanissa auki normaalisti

Koululaiset ovat joululomilla, mutta päiväkodit ovat avoinna. Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Sirpa Kemppainen toteaa, että päiväkodit ovat auki normaalisti.

Lapsia on paljon myös lomilla.

Ministeriö ja THL suosittelevat, että varhaiskasvatus järjestettäisiin niin, ettei lapsiryhmiä sekoiteta tai yhdistetä. Henkilöstön tulisi toimia saman ryhmän kanssa.

– Tähän pyrimme Kajaanissa, ja mikäli päiväkoteja yhdistetään, toimitaan omissa ryhmissä. Kajaanissa ainoastaan neljä pienempää päiväkotia toimii ajalla 27.–31.12. toisen päiväkodin kanssa samoissa tiloissa omana ryhmänään. Muut 14 päiväkotia toimivat omissa tiloissaan.

Kemppaisen mukaan käsihygieniasta huolehditaan edelleen tarkasti ja huoltajille toivotaan maskin käyttöä lasta tuotaessa ja hakiessa.

Päiväkodeissa käy Kajaanissa vajaat 1 800 lasta. Aamu- ja iltapäivätoiminta on vielä tämän luvun lisäksi.

edit: klo 16.35: Lisätty tiedot Kajaanin päiväkotien aukiolosta, ja lisätty faktaan voimassa olevat soten suositukset Kainuussa.

Mitä?

Kainuussa nytnämä suositukset

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

Maskisuositus 12 vuotta täyttäneille julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.

Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).

Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.

Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella.

Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista, eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua testiin.

Suositellaan kotitestien käyttöä. Mikäli testi on positiivinen, tulos tulee varmistaa PCR-testillä

Matkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista lähipiiriin.

Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Käytä maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Lähde: Kainuun sote 22.12.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä