Paikallisuutiset
Koronarokotteen tehosteannosten tarjoamista laajennetaan Suomessa – THL ei ole nähnyt tarvetta muuttaa nykyisiä rokotussuosituksiaan
Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi keskiviikkona koronarokotteen tehosteannosten tarjoamisen laajentamisesta.
Kunnat ja myöhemmin hyvinvointialueet voivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Rokotukset ovat ihmisille maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kunnat ja hyvinvointialueet voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.
THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan. THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa.
STM antaa keskiviikkona linjatusta tehosterokotusten laajentamisesta ohjauskirjeen koskien rokotusten jakelua ja toteutusta. Ministeriön mukaan rokotuskustannuksista vastaa valtio kuten tähänkin saakka. Rokotukset on myös tarkoitus toteuttaa nykyisten käytäntöjen mukaisesti.
THL suosittaa perusterveille kolmen annoksen rokotesarjaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.
Julkisuudessa on keskusteltu esimerkiksi perusterveiden sote-ammattilaisten mahdollisista tehosterokotuksista.
Esimerkiksi hoitajaliitto Tehy on kertonut, että sote-henkilöstö on hämmentynyt ja huolissaan Suomen poikkeavasta linjasta alan työntekijöiden neljänsiin koronarokotuksiin. Tehyn mukaan Suomen suositus poikkeaa muun muassa EU:n komission ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suosituksista.