Ulkomaat

Kova taistelu Yhdysvaltain senaatin hallinnasta – edustajainhuone säilynee demokraateilla

Demokraattien tulisi voittaa vielä neljä paikkaa voittaakseen senaatin. Edustajainhuone oli säilymässä demokraateilla.

Republikaaneilla näytti keskiviikkona illalla olevan mahdollisuus säilyttää enemmistönsä satapaikkaisessa Yhdysvaltain kongressin senaatissa.

Demokraatit voittivat senaattiin paikkoja Coloradosta ja Arizonasta, republikaanit taas esimerkiksi Alabamasta. Georgiassa republikaanien tähän asti pitämä paikka oli menossa toiselle kierrokselle tammikuulle.

Senaatin paikoista oli nyt auki noin kolmannes. Demokraatit olivat voittamassa 12 paikkaa, kun heidän pitäisi voittaa enemmistön saadakseen ainakin 16 paikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilanne on vielä edelleen kesken keskiviikkona illalla Suomen aikaa. Näillä tiedoilla demokraateilla olisi senaatissa 47 paikkaa, republikaaneilla 48 ja viisi paikkaa olisi vielä epävarmoja.

Republikaaneilla on nykyisessä senaatissa 53 paikkaa. Demokraattien tulisi voittaa neljä paikkaa saadakseen enemmistön. Tai jos Joe Biden pääsee Valkoiseen taloon, demokraatit tarvitsisivat vain kolmen paikan voiton, sillä varapresidentti Kamala Harrisilla olisi senaatissa ratkaiseva ääni.

Demokraatit yrittivät ponnistaa uuteen aikakauteen

Demokraattien voitto johtaisi uuteen aikakauteen Yhdysvaltain politiikassa, mikäli he voittaisivat myös Valkoisen talon ja pitäisivät edelleen enemmistön edustajainhuoneessa.

Arizonassa entinen astronautti, demokraatti Mark Kelly voitti senaatin paikan entiseltä hävittäjälentäjältä, republikaani Martha McSallyltä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta senaatin republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell ja Trumpin liittolainen Lindsey Graham säilyttivät paikkansa Kentuckyssä ja Etelä-Carolinassa.

Alabamassa republikaani Tommy Tuberville vei paikan demokraattien Doug Jonesilta . Senaattiin olivat ehdolla myös muun muassa pappi, rekkakuski ja jalkapallovalmentaja.

Edustajainhuone säilynee demokraateilla

Edustajainhuoneen enemmistö näytti säilyvän demokraateilla. Keskiviikkoiltana demokraateilla oli 201 paikkaa, republikaaneilla 185, ja 48 paikkaa on vielä jakamatta.

Sinne valittiin ensimmäisinä mustina homoseksuaaleina New Yorkista demokraatit Richie Torres ja Mondaire Jones .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaan paikkaan valittiin uudestaan demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez , joka oli vuonna 2018 nuorin edustajainhuoneeseen valittu nainen.

Edustajainhuoneeseen valittiin myös republikaani Marjorie Taylor Greene Georgiasta. Hänet tunnetaan äärioikeistolaisen QAnon-salaliittoteorian ajajana. Presidentti Donald Trump nimitti häntä aiemmin tänä vuonna "tulevaisuuden republikaanitähdeksi".

Demokraatit kampanjoivat pääosin koronavirusteemalla, republikaanit taas keskittyivät talousasioihin.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell valittiin uudelleen senaattiin. Vierellä hänen vaimonsa Elaine Chao.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä