Koti-Kajaani

Lukijan juttu: Belgian suuret ja ihmeelliset puut

Kajaanilainen puutarhuri vietti kaksi viikkoa työharjoittelussa Belgiassa.

Marraskuussa 2022 sain ainutlaatuisen tilaisuuden lähteä kansainväliseen vaihtoon Belgiaan. Vaihtokoulu College ten Doorn sijaitsi Eeklossa. Matkan meille mahdollisti erasmus+. Erasmus+-ohjelmalla tuetaan ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden ja henkilöstön ulkomaan jaksoja sekä kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.

Matkaan meitä lähti seitsemän opiskelijaa ja yksi opettaja. Asuimme kaksi viikkoa isossa omakotitalossa Bruggen oostkampissa.

Kahden viikon aikana meidät jaettiin työskentelemään kahteen eri työpaikkaan. Toinen oli greenservice city of Ghent ja toinen Krinkels nv- Londerzeel. Töihin kuljimme opettajan tai työntekijöiden kyydeillä sekä junalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työt näissä paikoissa oli hyvin samankaltaisia. Teimme erilaisia puiden hoitotöitä "tree nursing" sekä puiden kuntokartoitusta "tree examination" johon kuului mm. vetotesti "pulling test" eli puuhun kiinnitetään antureita, mitkä mittaa puun kestoa, kun sitä vedetään köydellä varovasti tiettyyn suuntaan vinssillä. Yksinkertaisesti, jos puu ei palaudu normaaliin tilaan vedon jälkeen, on puu vaaraksi ympäristölle kovassa tuulessa.

Tätä puiden tutkimustapaa käytetään paljon Belgiassa. Pääsimme myös mukaan seuraamaan kääpäasiantuntijaa työssään, paljon löytyy samoja lajeja Suomen kääpien kanssa. Meidän työtehtäviin kuului muun muassa puiden tapitus, missä puiden latvus leikataan runkoa myöten lyhyeksi noin 7 vuoden välein. Suomessa tätä ei juurikaan tehdä, koska Suomessa puiden kasvuaika on huomattavasti lyhyempi.

Teimme hoitoleikkauksia teiden varsilla oleville puille ja osa pääsi mukaan myös ongelmapuiden kaatoon. Yhden kerran olin mukana myös noin 20 puun kaadossa isolla maatilalla, missä poppelit "populus" varjostivat muita puita.

Belgiassa näkee ilmastonmuutoksen selvästi, kahteen vuoteen sinne ei ole satanut lunta juuri laisinkaan ja esimerkiksi kameliat "Camellia" ja rodot "rhododendron" sekä monet muut kasvit aloittaa kukinnan tähän aikaan vuodesta aivan kuin olisi jo kevät. Kahden viikon aikana näimme ja koimme paljon, kaikkea ei tähän mahdu kertomaan eikä kaikkia kuvia laittamaan, mutta pääpiirteittäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sää oli hyvin samankaltainen kuin Suomessa syksyllä, välillä paistoi ja välillä satoi. Kerkesimme myös tutustua moniin eri puistoihin, arboretumeihin ja taimistoihin. Parhaiten jäi mieleen HetLeen arboretum sekä Solitaire tree nursery. Kerkesimme tutustua hieman myös Bruggeen, Brysseliin ja Eekloon.

Oma yritykseni Kajaanin Piha ja Puutarha Oy voi siis tulevaisuudessa tarjota myös arboristin töitä. Kainuun korkeudella arboristin työt on lähinnä hoitoleikkauksia ja puiden kuntokartoitusta. Tulevaisuus näyttää, miten ilmastonmuutos alkaa vaikuttaa meidän korkeuksilla.

Kirjoittaja on kajaanilainen arboristiopiskelija ja puutarhuri.

Hanna Heikkinen ja plataani, yksi Ghentin kaupungin suurimmista puista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä