Mielipiteet
Lukijan mielipide: Hallituksen oikeistopopulistinen politiikka kurittaa heikoimpia
Aikakauttamme on luonnehdittu niukkuuden aikakaudeksi, jossa keskeisenä poliittisen hallinnan muotona ja ideologisena strategiana on talouskuripolitiikka.
Orpon ja Purran laitaoikeistohallituksen toteuttama kuripolitiikka vaikeuttaa paitsi köyhien ja kipeiden elämisen ehtoja entisestään niin se uhkaa myös hyvinvointialueiden toimintaedellytyksiä, palvelurakenteita ja resurssiperustaa, joilla kansalaisten hyvinvointiin liittyviä palveluja tuotetaan ja järjestetään.
Viime päivinä julkista keskustelua ovat leimanneet useat kriisiuutiset hyvinvointialueiden yt-neuvotteluista, resurssivajeista sekä suunnitelmista kulujen ja palvelujen karsimiseen.
Suomalaisen hyvinvointivaltion taloudelliset ja poliittiset arvot ja periaatteet ovat tiukentuneet tavalla, joka tulee vaikuttamaan oleellisesti kansalaisten tarpeenmukaisiin ja osin subjektiivisiin oikeuksiin perustuviin sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen sekä siihen, miten palveluja priorisoidaan ja millä kriteereillä.
Tämä lienee sitä kuuluisaa kamreeripolitiikkaa.
Hallituksen politiikassa ja toimintaperiaatteissa on kyse tietoisesta luokkapolitiikasta.
Keskeistä on kontrolloida palvelujen ja etuuksia saamisen ehtoja ja kriteerejä paitsi tavallisilta palkansaajilta, niin erityisesti niiden kansalaisten kohdalla, jotka ovat työmarkkinoiden ulkopuolella, sosiaaliturvan varassa tai eivät täytä täyden kansalaisuuden kriteerejä.
Kyse on poliittisesta hallinnasta, jossa määritellään ja rajataan, ketkä kansalaiset ovat oikeutettuja saamaan etuuksia ja palveluja ja millä ehdoilla.
Hyvinvointivaltioiden keskeisenä periaatteena on ollut pitää huolta julkisen vallan toimenpitein erityisesti yhteiskunnan heikoimmista jäsenistä ja arvoina korostetaan yleensä yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta ja reiluutta.
Hyvinvointivaltion todelliset arvot mitataan siinä, kuinka se pitää huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ja haavoittuvimmista kansalaisista.
Esillä olleet leikkauslistat ovat karua luettavaa, joiden kansantaloudellinen vaikutus on käytännössä minimaalinen.
Kyse ei siis ole ensisijaisesti rahasta, vaan oikeiston ideologispoliittisesta valinnasta, joka haluaa ojentaa ja kurittaa heikoimmassa asemassa olevia.
Tämä lienee sitä kuuluisaa kamreeripolitiikkaa.
Aikoinaan Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille, nyt halutaan tehdä päinvastoin.”
Nyt oikeistohallitus on leikkurissaan silpomassa hyvinvointivaltiota.
Sen toteuttamaa politiikkaa leimaa uudenlainen antihumanistinen moraalinen painotus ja poliittinen agenda kaikkein heikoimmassa ja haavoittuvammassa asemassa olevia kansalaisia kohtaan.
Kyse on oikeistopopulistisesta talouspolitiikasta, jossa annetaan heille, joilla jo on ja muilta viedään se vähäkin.
Vaikuttaa siltä, että hallituksen populistinen yhteiskuntapolitiikka ei ole kiinnostunut tavallisen kansan hyvinvoinnista, vaan ennen kaikkea eliitin lompakon lihottamisesta.
Eettistä perustetta tälle voi vain ihmetellä.
Aikoinaan Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille, nyt halutaan tehdä päinvastoin. Onneksi poliittista vastarintaa on vireillä.
Jari Lindh
YTT (vas.)
Kajaani