Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hallitus lisää lapsiperheköyhyyttä

Oulun piirin Demarinaisten hallitus on huolissaan, kun nykyisen hallituksen toimien takia lapsiköyhyys kasvaa ja perheiden työssäjaksamista heikennetään vuonna 2024.

Vielä nyt alkuvuodesta alle 18-vuotaista lapsista maksetaan lapsikorotusta 150-285 euroa kuukaudessa. Huhtikuun alusta alkaen korotusta ei makseta.

Tämän vuoden alusta lukien työttömyyden alussa on seitsemän päivän omavastuuaika, jonka ajalle ei makseta työttömyysturvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

yöttömyysturvan määrä ei muutu, vaikka hinnat nousevat. Lomakorvaus pitämättömistä lomista siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista.

Muutokset koskevat työttömiä, joilla on huollettavanaan alle 18-vuotiaita lapsia.

Nämä häikäilemättömät muutokset vaikuttavat eniten pienituloisiin suurperheisiin sekä erityisesti yksinhuoltajanaisiin ja jo valmiiksi heikossa taloudellisessa tilanteessa oleviin perheisiin.

Suomessa on paljon naisvaltaisia aloja, joissa ei kokoaikatyötä ole tarjolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuorotteluvapaa on ollut monelle naiselle suuri helpotus työssä jaksamisessa ja antanut nuoremmille mahdollisuuden saada työkokemusta.

Nyt vuorotteluvapaajärjestelmä ollaan lopettamassa.

Hallituksen leikkaukset lisäävät lapsiköyhyyttä koko maassa. Vuonna 2025 köyhyysrajan alapuolella on lähemmäs 140 000 lasta, mikä on 17 000 lasta enemmän kuin vuonna 2024.

Lapsena koettu köyhyys jättää ihmisiin pitkäaikaiset, jopa elinikäiset jäljet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lyhytnäköiset sopeutukset tulevat kalliiksi tulevaisuudessa mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä lastensuojelun kustannusten kasvuna.

Useista tutkimuksista voidaan lukea, millainen yhteys lasten ja -nuorten kokemalla köyhyydellä on heidän elämään. Köyhyyskokemukset heijastuvat negatiivisesti elämäntyytyväisyyteen.

Nykyisen Suomen hallituksen toimilla lisätään lapsiperheköyhyyttä ja heikennetään ennestään heikossa asemassa olevien tilannetta.

Kirjoittaja on Oulun piirin Demarinaisten hallituksen puheenjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä