Metsänpohja voi tuottaa lisää tuloja metsänomistajalle

Ennen kuin sopii hakkuista, kannattaa selvittää, onko myös metsänpohja eli kuntta mahdollista myydä. Suomen Kunttapiha ostaa nosto-oikeuksia sekä yksityisiltä että yhteisöiltä.

Metsänomistaja voi saada merkittävän rahallisen hyödyn metsänpohjasta eli kuntasta. Kuntan myynti kannattaa ottaa osaksi metsätalouden suunnittelua hyvissä ajoin. Kuntta nostetaan metsästä aina ennen hakkuita

Metsänpohjan myyjä antaa kuntalle uuden elämän. Kunttaa nimittäin nostetaan alueilta, joille on tulossa hakkuut. Useimmiten hakatut alueet muokataan koneellisesti, jolloin pohjalle jäänyt kuntta tuhoutuu. Ennen hakkuita nostettua kunttaa käytetään metsäisten piha-alueiden maisemoinnissa.

Kuntan nosto-oikeuksista saatujen tulojen lisäksi metsänomistaja hyötyy kaupasta metsän uudistamisvaiheessa. Männynsiemenet juurtuvat mielellään maapohjaan, josta kuntta on kuorittu pois.

Suomen Kunttapihan yrittäjä Heikki Kela kertoo, että kahden vuoden kuluttua nostosta kasvamassa voi olla kymmeniä männyntaimia puolen neliön alalla. Kelalla on kuntan nostamisesta yli kymmenen vuoden kokemus.

Syksy on hyvää aikaa arvioiden tekemiselle

Suomen Kunttapiha ostaa yksityisilta maanomistajilta nosto-oikeuksia kunttaan. Kauppasopimuksessa määritellään muun muassa kuntan nostamisen aikataulu ja alue sekä sovitaan metsätien käyttöoikeudesta. Lisäksi Suomen Kunttapiha sitoutuu huolehtimaan, että alue pysyy siistinä eikä sinne jää toiminnan jälkeen mitään ylimääräistä.

– Metsänomistajan kannattaa selvittää metsänpohjan soveltuvuus kuntan nostoon hyvissä ajoin. Siten kuntta ehditään nostaa ennen hakkuita, eikä metsänomistaja menetä kuntan myynnistä saatavia tuloja, Heikki Kela sanoo.

Syksy on hyvää aikaa arvioiden tekemiselle. Suomen Kunttapiha käy tutustumassa tarjottuihin alueisiin veloituksetta. Tutustumiskäynnit tehdään sulan maan aikana.

Suomen Kunttapiha ostaa kuntan nosto-oikeuksia yksityisiltä metsänomistajilta ja metsää omistavilta yhteisöiltä.

– Me nostamme kuntan 1x1,2 metrin kokoisina levyinä. Työ tehdään käsityönä ja muuta metsän kasvustoa kunnioittaen, joten jälki on siistiä eikä siitä aiheudu metsälle haittaa. Nostamme vain kunttapalan juuriaan myöten irti kasvualustasta. Maata ei muokata, Kela sanoo.

Hakkuita ei tarvitse suorittaa heti kuntan nostamisen jälkeen. Puuston kasvu ei häiriinny, kun sen ympärillä toimitaan hellävaraisesti.

Kela korostaa, että nostoalueelta ei poisteta kaikkea kunttaa. Yhdeltä metsähehtaarilta saadaan tyypillisesti noin 3000 neliömetriä kunttasatoa. Parhaimmilla paikoilla saanto voi olla jopa 50 prosenttia.

– Olemme saaneet yhteistyötä kanssamme tehneeltä yksityiseltä metsänomistajalta hyvää palautetta. Hän oli tyytyväinen saamaansa korvaukseen ja työmme jälkeen. Niin tyytyväinen, että teimme vastikään uudet kaupat.

Asiantuntija arvioi sopivuuden

Kuntannostoon sopivat parhaiten mäntyvaltaiset kangasmetsät, joissa kasvaa mustikkaa, puolukkaa, kanervaa ja variksenmarjaa. Alueen olisi hyvä olla pinta-alaltaan vähintään kaksi hehtaaria. Runsas suopursun, heinän ja lehtipuiden määrä koko alueella estää alueen hyödyntämisen kuntan nostossa.

Asiantuntija arvioi, onko kuntta tarpeeksi paksua, jotta se kestää nostamisen. Lisäksi arvioidaan kasvien määrä neliömetrillä. Suomen Kunttapiha antaa vastauksen kohteen soveltuvuudesta välittömästi kohteen tarkastamisen jälkeen.

Suomen Kunttapiha noudattaa toiminnassaan Viherympäristöliiton hyväksymiä kuntan laatuvaatimuksia. Yrityksellämme on yli kymmenen vuoden kokemus kuntan nostamisesta ja toimittamisesta.

Jos sinulle on sopiva alue ja olet kiinnostunut mahdollisesta kuntan myynnistä, ota rohkeasti yhteyttä!

Suomen Kunttapiha

Heikki Kela

puh. 0400 287 221

suomenkunttapiha@gmail.com

www.suomenkunttapiha.fi

Kuntannostoon sopivat parhaiten mäntyvaltaiset kangasmetsät, joissa kasvaa mustikkaa, puolukkaa, kanervaa ja variksenmarjaa. Alueen olisi hyvä olla pinta-alaltaan vähintään kaksi hehtaaria.
Suomen Kunttapihan yrittäjälle Heikki Kelalla on pitkä kokemus metsänpohjan hyödyntämisestä viherrakentamisessa.