Kotimaa

Näkökulma: Maahantulorajoitukset solmussa – hallituksen päättämättömyys rajojen koronatoimista alkaa jo näkyä keskustan oireiluna

Hallitus on umpikujassa, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Aki Taponen. Saa nähdä kelpaako oikeuskanslerille tällä viikolla päätös sisärajavalvonnan jatkamisesta ilman periaatelinjausta, miten siitä tulevaisuudessa päästään eroon.

Hallituksen pitäisi torstaina päättää EU:n nykyisen sisärajavalvonnan jatkamisesta Suomen rajoilla koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hallitus on puun kuoren välissä, sillä muuten matkustus Schengen-maista vapautuisi 23. marraskuuta.

Schengen-sääntöjen mukaan sisärajavalvontaa olisi saanut jatkaa poikkeustilanteessa vain puoli vuotta. Kun hallitus syyskuussa päätti sisärajavalvonnan jatkamisesta määräajan jälkeen, tarkoituksena oli siirtyä jatkokauden jälkeen koronatestauksiin perustuvaan malliin.

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema esitys sai tyrmäyksen eduskunnan perustuslakivaliokunnalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli tilalle uuden esityksen, joka lähti lausunnolle viime viikolla. Sosiaali- terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ilmoitti heti MTV3:n haastattelussa, että keskusta ei ole sitä hyväksynyt. Tähän hätään se ei ehtisi edes voimaan.

Pattitilanne hiertää

Pattitilanne näkyi viikonloppuna keskustan Lapin piirin oireiluna, kun se vaati kannanotossaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) eroa. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko torjui vaatimisen.

Kiurun kanssa matkailurajoituksista napit vastakkain ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) piti Lapin piirin kannanottoa pahan olon purkamisena, koska matkailun tilanne on äärettömän vakava ( HS 15.11).

Hallitus ei ole syyskuun jälkeen saanut aikaan uutta periaatepäätöstä matkailurajoituksista, vaikka silloinen päätös siirtymisestä testausmalliin 23.11 lähtien koki haaksirikon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saa nähdä, miten hallitus torstaina pystyy päättämään edes rajatarkastuksista.

Yle kertoi sunnuntaina, että sisäministeriö oli jo lokakuussa valmistellut päätöstä, jolla sisärajatarkastuksia jatkettaisiin. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pysäytti hankkeen, koska perustelut eivät olleet riittäviä. EU-komission mielestä sisärajatarkastuksista pitäisi päästä eroon.

Riittäisivätkö lähtömaiden rajoitukset?

Keskustan Lapin piirin vaatimus ministerierosta sai aikaan mielenkiintoisen poliittisen väittelyn. Sdp:n jotkut kansanedustajat riensivät puoltamaan Kiurun koronatoimia myös sillä, että turistit eivät pääse Suomeen myöskään lähtömaidensa matkustusrajoitusten takia.

Tämän voisi lukea myös niin päin, että riittäisivätkö lähtömaiden rajoitukset estämään riskimaiden turistien saapumisen Suomeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuskin kuitenkaan kannattaa luovuttaa päätösvaltaa Suomen verraten hyvän tilanteen säilymisestä lähtömaiden varaan, varsinkin kun eri maiden käytännöt muuttuvat nopeasti.

Hallitus on umpikujassa. Saa nähdä kelpaako oikeuskanslerille päätös sisärajavalvonnan jatkamisesta ilman periaatelinjausta, miten siitä tulevaisuudessa päästään eroon.

Todistus siitä, että matkailija on ottanut koronarokotteen, olisi yksinkertaisin vaihtoehto, sitten kun rokotetta on saatavavilla. Siihen saakka hallitus tuskin kuitenkaan voi pärjätä jahkailemalla.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja

Schengen-alueen sisärajatarkastukset ovat Suomen lisäksi enää voimassa vain Tanskassa, Norjassa ja Unkarissa, Yle kertoi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä