Pääkirjoitukset

Luistelu on suosittu perheiden yhteinen liikuntaharrastus talvisin. Kuva: Niko Kemppainen

Pääkirjoitus: Nuorten liikunnan lisäämiseen tarvitaan perheen esimerkkiä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaisten nuorten fyysistä toimintakykyä kartoittavien Move!-mittausten tuoreimman raportin sanoma on koko valtakunnan tasolla hieman valoisampi kuin vielä pari vuotta sitten. Siihen asti suunta oli synkkä eli koululaisten fyysinen toimintakyky huononi vuosi vuodelta, nyt suunta on kääntynyt.

Mutta yksi synkkä piirre pysyy: maaseutumaisissa kunnissa asuvien viidesluokkalaisten poikien kunto poikkeaa joukosta ja huonoon suuntaan.

Kainuussa sekä viidennen että kahdeksannen luokan poikien kunto on mittauksissa saman ikäluokan tyttöihin verrattuna heikompi. Viime vuoteen verrattuna yhä useamman pojan fyysinen toimintakyky on terveyttä kuluttavalla tai haittaavalla tasolla, kun taas tytöillä tämä joukko on pienentynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Move!-mittaus antaa suoraa palautetta oppilaskohtaisesti fyysisestä toimintakyvystä sekä kannustusta ja vinkkejä sen kehittämiseen. Samalla opettajat saavat tietoa siitä, mihin fyysisen toimintakyvyn osa-alueisiin voidaan opetuksen suunnittelussa kiinnittää huomiota.

Ja mikä tärkeintä, mittaustulokset antavat päättäjille niin valtakunnan kuin aluetasolla tietoa liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistoimenpiteiden kehittämistä varten.

Kainuussa Hyrynsalmen ja Suomussalmen kunnat antoivat jo malliesimerkin kehitystyöstä, kun heikot Move!-mittaustulokset herättivät toimiin. Kaksi kuntaa pestasi yhdessä oppilaiden avuksi personal trainerin, jonka tehtävänä on elokuun alusta ollut innostaa oppilaita liikunnan pariin. Kunnat saivat personal trainerin palkkaamiseen 60 prosenttia valtion tukea.

Liikkumattomuus heijastuu aikanaan sairastavuudessa ja terveydenhuollon kustannuksissa.

Nuorten liikuntaa ja sitä kautta heidän hyvinvointiinsa panostaminen kannattaa, sillä liikkumattomuus heijastuu aikanaan sairastavuudessa ja terveydenhuollon kustannuksissa. Kyse on tämän maan tulevaisuuden tekijöistä ja heidän opiskelu- ja työkyvystään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

UKK-instituutin teettämä tutkimus kertoo, että liikkumattomuus maksaa Kainuussa yli 21 miljoonaa ja paikallaan olo peräti 23,6 miljoonaa vuosittain. Valtakunnallisesti hinta on yli kolme miljardia vuosittain.

Vaikka koulu voi tehdä paljon, suurin vastuu lasten ja nuorten liikkumisesta on perheillä. Hyvät ja huonot esimerkit lähtevät useimmiten kotoa. Sohvan pohjalta on turha patistaa lapsiaan liikunnan pariin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä