Ulkomaat

Päätoimittajan kommentti: Miksi Lukashenko ei ole enää presidentti

Tarkkaavainen lukija on huomannut, että Lännen Media ei enää käytä Aleksandr Lukashenkosta nimitystä presidentti. Puhumme yleensä Valko-Venäjän itsevaltaisesta tai kova-otteisesta johtajasta. Kuvaava on myös sanavalinta "maata 26 vuotta hallinnut".

Uudelle käytännölle on monta perustetta.

Valko-Venäjän 9. elokuuta pidetyt presidentinvaalit olivat vahvasti manipuloidut. Ennen vaaleja keskeiset vastaehdokkaat ajettiin maasta tai pantiin vankilaan. Ehdokkaaksi pääseminen oli kiinni Lukashenkolle kuuliaisten vaaliviranomaisten tahdosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vilpillinen ääntenlasku ja puuttuva riippumaton vaalitarkkailu ovat vain osa ongelmaa. Valko-Venäjältä puuttuu vapaus normaaliin demokraattiseen prosessiin.

Lukashenkolle julistetaan vaaleissa aina 80 prosentin kannatus. On täysin selvää, että se ei vastaa todellista kansan tahtoa.

Kun lisäksi EU – ja johtavat länsimaat – ovat kieltäytyneet tunnustamasta presidentinvaalien tulosta, Lukashenko ei enää ole legitiimi presidentti.

Journalismiin kuuluvaa realismia on myöntää, että käytännössä Lukashenko yhä johtaa maata – olkoonkin, että tukeutuen voimaan. Venäläisissä ja virallisissa valkovenäläisissä lähteissä häntä kutsutaan presidentiksi. Siksi termi saattaa vielä esiintyä joissakin yhteyksissä meilläkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei kuitenkaan ole enää perusteltua nimittää Lukashenkoa presidentiksi johdonmukaisesti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä