Kotimaa
THL: Massarokotuksia vältettävä – Influenssarokote ei auta koronan torjunnassa, mutta voi vähentää sairaaloiden kuormitusta
Influenssarokotteen ottaminen on tänä syksynä tärkeää, sillä tulevan influenssaepidemian voimakkuutta ei vielä tiedetä. Rokotetta ei ole silti tilattu viime vuotta enempää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee influenssarokotteen ottamista, vaikka siitä ei ole apua koronalta suojautumisessa.
Influenssa paranee terveillä työikäisillä usein pelkällä kotihoidolla, mutta pienille lapsille, yli 65-vuotiaille, perussairaille ja raskaana oleville tauti voi olla vaarallinen. Lisäksi influenssa voi aiheuttaa erilaisia vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen.
Influenssalta suojautumisen tarve korostuu, kun Suomen koronavirustartuntojen määrä kasvaa.
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan tulevan influenssaepidemian ärhäkkyyttä ei vielä tiedetä. Vaikka viime influenssakausi oli laimea ja tavallista lyhyempi, tilanne ei välttämättä toistu.
Viime keväältä on näyttöä siitä, että jos sairastuu samanaikaisesti sekä influenssaan että koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, on riskinä vakavampi sairaalahoitoa vaativa taudinkuva.
Virusten samanaikainen kiertäminen väestössä on rasite terveydenhuollon kantokyvylle.
Influenssarokotetta ei ole silti tilattu enempää kuin viime vuonna. THL on hankkinut influenssakautta varten 1,7 miljoonaa rokotetta.
Nohynekin mukaan käyttämättä jää noin 200 000–300 000 rokoteannosta vuosittain.
– Tällä kaudella toivottavasti hävikkiä ei synny.
Influenssarokotukset alkavat Suomessa loka-marraskuussa. THL on jo alkanut jakaa rokotteita terveydenhuollon toimijoille.
Koronatilanteen vuoksi THL on suositellut, etteivät rokotusten järjestäjät järjestäisi joukkorokotustilaisuuksia. Näiden sijaan tulisi käyttää aiempaa enemmän ajanvarauksia ja rokotusten antamista iltaisin ja viikonloppuisin.
Influenssarokotteesta ei ole suoraa hyötyä koronavirukseen ehkäisyssä.
– Mitään ristisuojaa ei ole todettu, Nohynek painottaa.
– On huhuttu myös, että influenssarokote voisi altistaa covid-19-taudin vakavammalle muodolle. Tutkimukset osoittavat, että näin ei ole.
Tämän kauden rokote on nelivalenttinen, eli se suojaa kahdelta A-virustyypiltä ja kahdelta B-virustyypiltä. Rokotteiden viruskantoja vaihdetaan vuosittain Maailman terveysjärjestön suosituksesta.
Influenssarokotteen suojateho vaihtelee riippuen siitä, miten hyvin rokotukseen valitut virukset vastaavat maailmalla liikkuvia viruksia.
Nohynek sanoo rokotteen suojatehon olevan lapsilla ja nuorilla aikuisilla usein yli 60 prosenttia. Vanhuksilla suojateho jää vähäisemmäksi, ollen viime kaudella noin 20 prosenttia.
Koska influenssavirukset muuntuvat, säilyy rokotteen suoja aikuisella noin vuoden ajan.
Influenssaepidemia saapuu Suomeen yleensä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Tauti tarttuu ihmisestä toiseen pisara- ja kosketustartuntana hengitystie-eritteiden välityksellä.
Koronaviruksen torjuntaan liittyvät keinot, kuten ahkera käsienpesu ja kontaktien väheneminen vähensivät influenssainfektioita viime influenssakauden lopussa. Silti paras suoja on rokote.
Myös koronavirukseen kehitetään paraikaa rokotetta. Kehitteillä on yli 200 erilaista aihiota, joista kaksi Suomessa.
Rokote tuo suojan vuodeksi
Influenssa oireilee nopeasti nousevana korkeana kuumeena ja lihaskipuina. Flunssasta eli nuhakuumeesta sen erottaa oireiden ankaruus.
Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri ja varusmiespalveluksen aloittavat.
Maksuttoman rokotteen saa omalta terveysasemalta.
Rokotteen voi ostaa apteekista lääkärin reseptillä ja pistättää terveyskeskuksessa. Sen voi myös hakea yksityiseltä lääkäriasemalta.
Rokotesuojan syntymiseen menee noin kaksi viikkoa ja se kestää noin vuoden.