Koti-Kajaani

Turhat soitot kuormittavat koronarokoteajanvarausnumeroa – Lue tästä jutusta vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote peräänkuuluttaa malttia koronarokotteita odottaville. Sote muistuttaa, että ajanvarausnumeroon tulee soittaa vasta omalla vuorollaan ja rokoteajanvarausta varten.

Kainuun soten viestintäpäällikön Terho Pekkalan mukaan tällä hetkellä jopa puolet ajanvarausnumeroon tulevista soitoista ovat muilta kuin rokotevuorossa olevilta tai koskevat muuta asiaa kuin ajanvarausta.

"Ihmiset aiheuttavat itse palvelun ruuhkautumista ja hidastumista, kun toimitaan epätarkoituksenmukaisesti", Pekkala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuu saa tällä hetkellä 1000-2000 rokoteannosta viikoittain ja tahti säilyy ennallaan maaliskuun ajan. Uusien ryhmien rokottamisen aloittamista hidastavat tehosterokotukset.

"Muutaman viikon päästä alkavat tammikuun lopulla rokotettujen tehosterokotukset. Näin uusien rokotettavien määrä hetkellisesti pienenee" kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari tiedotteessa.

"Toivon, että kainuulaiset ymmärtävät, että noudatamme säädettyä rokotusjärjestystä, josta ei voida poiketa. Ikävä kyllä olemme huomanneet, että asiaton käytös ja mielipaha ovat selvästi lisääntyneet yhteydenotoissa. Kiukuttelu tai haistattelu ei nopeuta tai auta millään tavoin. Ystävällisesti muistutamme myös, että oma vuoro varmasti tulee kaikille – sen vuoksi ei erikseen tarvita yhteydenottoa", jatkaa Koukkari.

Kainuussa koronarokotuksiin voi tällä hetkellä varata ajan vuonna 1941 tai sitä ennen syntyneet henkilöt. Kainuun sote ohjeistaa tätä ryhmää tekemään ajanvarauksen ensisijaisesti itsepalveluna Omasoten kautta tai soittamalla ajanvarausnumeroon 044 709 3788.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajan voivat varata myös sairautensa vuoksi erityiseen riskiryhmään kuuluvat 1951 jälkeen syntyneet elinsiirto- tai kantasolusiirtopotilaat sekä aktiivihoidossa olevat syöpäpotilaat. Heidän tulisi tehdä ajanvaraus puhelimitse ajanvarausnumeroon 044 709 3788.

Kainuun soten ohjeistuksen mukaan yli 70-vuotiaat syöpäpotilaat kuuluvat siis ikänsä puolesta rokotusvuorossa oleviin ja voivat varata ajan ajanvarausnumeron lisäksi Omasoten kautta. Yli 70-vuotiaat saavat THL:n linjauksen mukaan Pfizer-Biontechin rokotetta.

Omasotessa ajanvarausmahdollisuus on avoinna vain rokotusryhmään kuuluville. Rokoteajan peruminen onnistuu myös Omasote-palvelun kautta.

Puhelinsuman helpottamiseksi Kainuun sote on koonnut vastauksia yleisimpiin koronarokotekysymyksiin. Tässä kymmenen kysymystä ja Kainuun soten vastaukset:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1. Ovatko rokotteet turvallisia, tuleeko niistä oireita?

Kaikki Suomessa käytettävät rokotteet ovat turvallisia ja läpäisseet tarkan tieteellisen tutkimuksen ja samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet.

Rokoteaine herättää elimistön vastustuskyvyn koronavirusta vastaan. Rokotteen jälkeen voi ilmetä paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

2. Voiko itse valita minkä rokotteen ottaa?

Ei voi. Terveydenhuoltohenkilöstö rokottaa väestön käytettävissä olevilla valmisteilla kansallisten linjausten mukaan. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kolme rokotevalmistetta: Pfizer-Biontechin ja Modernan (mRNA-rokotteita), ja AstraZenecan (virusvektorirokote), jotka kaikki edellyttävät kaksi annosta. Ensimmäisen ja toisen rokotteen väli on 12 viikkoa.

AstraZenecan valmistetta ei Suomessa tällä hetkellä anneta yli 70-vuotiaille, koska vaikuttavuudesta vanhemmille ikäluokille ei ole kattavaa näyttöä.

3. Miksi rokotuksia ei toteuteta nopeammin tai massarokotuksina?

Rokotteiden saatavuus on rajoitettua. Kainuuseen saadaan nykytiedon mukaan 1000 – 2000 rokotetta viikoittain kevään ajan. Tämän vuoksi rokotettavia ryhmiä avataan aluksi riskiryhmittäin alkaen vanhemmista ikäluokista edeten korkean riskin potilaisiin. Ajanvarauksella voidaan varmistaa rokotusten kohdentuminen ja rokotuksiin käytettävän resurssien käyttö mahdollisimman hyvin.

4. Mistä saa lisätietoja koronarokotuksiin liittyen?

Kaikki Kainuun soten koronarokotustieto on koottu verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Tiedotusvälineille lähetetään päivittäistiedotteet, joissa ilmoitetaan ajankohtaiset asiat. Kainuun sote tiedottaa omissa kanavissaan (verkkosivut, Facebook, Twitter). Rokotetiedotteet julkaistaan viikoittain paikallislehdissä (Koti-Kajaani, Kuhmolainen, Ylä-Kainuu ja Sotkamo-lehti).

5. Voiko rokotteen ottaa, jos on sairastunut koronatautiin tai estääkö joku muu sairaus tai lääkitys rokotuksen antaminen?

Koronataudin sairastaminen tai sairastettu tauti ei estä rokotusta. Muut sairaudet tai käytettävä lääkitys ei estä rokotteen ottamista.

6. Voiko rokotteesta sairastua koronatautiin?

Ei voi, rokotteissa ei käytetä tautia aiheuttavaa virusta tai sen osia.

7. Saako omaishoitaja rokotuksen samalla kun hoidettava?

Tällä hetkellä samalla ajanvarauksella voidaan antaa rokote, mikäli sekä hoitaja ja hoidettava ovat yli 70-vuotiaita. Näin voidaan toimia, koska käytettävä rokote on sama. Alle 70-vuotiailla on eri rokotevalmiste eikä samanaikainen rokottaminen ole toistaiseksi mahdollista.

8. Estääkö allergia koronarokotuksen?

Mikään yleinen allergia ei estä koronarokotusta. Ainoastaan, jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion jostain rokotteen aineosasta tai ensimmäisestä rokoteannoksesta, henkilöä ei rokoteta. mRNA-valmisteet (Pfizerin ja Modernan valmisteet) sisältävät pienen määrän polyetyleeniglykolia ja AstraZenecan valmiste polysorbaatti 80-ainetta, joille allergiat ovat hyvin harvinaisia.

9. Miten rokotus raskaana oleville tai imetyksen aikana?

Rokotuksen voi ottaa jos suunnittelee raskautta. Raskaana olevat voidaan tarvittaessa rokottaa, mutta kattavia rokotetutkimuksia ei ole toistaiseksi tehty (neuvottele asiasta lääkärin kanssa). Imetys ei ole este rokotukselle.

10. Miten voi varata ajan koronarokotuksiin?

Koronarokotusten nettiajanvarauksen osoitteessa omasote.kainuu.fi. Palvelu on käytettävissä vain ikäryhmittäin vuorossa oleville. Ajanvarauksen voi tehdä myös jatkossa numerosta 044 709 3788. Sairausperusteisten riskiryhmien ajanvaraus tehdään puhelimitse.

Nettiajanvarauksessa ei toistaiseksi ole ns. puolesta asiointia eli henkilön on varattava aika itse. Ajanvaraus on Omasotessa näkyvissä vain rokotusryhmään kuuluville.

Näin varaat ajan:

1. Kirjaudu Omasote-palveluun (omasote.kainuu.fi)

2. Valitse "ajanvaraus" -> "terveyspalveluiden ajanvaraus" -> "neuvolan ajanvaraus" ja valikosta "kajaanilaisten iänmukaiset koronarokotukset" tai "muiden kuntien iänmukaiset koronarokotukset".

3. Varmista rokotusaika- ja paikka ajanvarauksesta.

4. Nettiajanvarauksen tehneelle annetaan rokotuspaikalla aika toista rokoteannosta varten 12 viikon päähän ensimmäisestä.

5. Jos joudut perumaan rokoteajan, peru aika Omasotepalvelusta.

Koronarokotteiden antaminen alkoi kainuussa viime viikolla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä