Mielipiteet
Eduskunnasta: Suomessa tehdään työmarkkinoiden taksiuudistusta
Moni on voinut miettiä, miksi hallitus haluaa työntekijät sairaana töihin sairaussakolla tai miksi aikuiskoulutustuki ollaan lakkauttamassa, kun osaamisen kehittäminen on tärkeämpää kuin koskaan.
Yksittäisiä heikennyksiä vähemmälle huomiolle on jäänyt systeemitason muutos, jota tehdään. Ollaan nimittäin tekemässä ”työmarkkinoiden taksiuudistusta”.
Paikallisen sopimisen laajennukset voivat viedä jopa tuhat euroa kuukaudessa työntekijän palkasta, kun työehdoista heikommin sopiminen mahdollistetaan luottamusmiesjärjestelmän ohi. Tämä tulee lisäämään etenkin ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä, mikä on jo nykyisin vakava ongelma.
Paikallinen sopiminen on mahdollista tänäänkin, mutta vain järjestäytyneessä yrityskentässä. Sen sijaan, että ajateltaisiin niiden yritysten voivan myös järjestäytyä, jos kerran haluavat asiallisesti hyödyntää paikallista sopimista, meillä ajetaan mallia, jonka kautta voidaan luoda monen kerroksen työmarkkinat, jossa heikommassa asemassa oleva työntekijä jää vielä heikommalle.
Perussuomalaisetkin haluavat Suomeen kahden kerroksen työmarkkinoita ja kutsuvat ”mafiaksi” järjestäytyneitä työntekijöitä vain, koska he käyttävät lakko-oikeutta, jota he itse eduskuntavaalien alla lupasivat puolustaa.
Uudistukset antavat etulyöntiaseman järjestäytymättömille yrityksille, mikä uhkaa johtaa palkkadumppaukseen ja työehtosopimuksien yleissitovuuden purkautumiseen jo lähitulevaisuudessa.
Ilman yleissitovuutta työntekijät menettäisivät palkkojen yleiskorotukset, lomarahat sekä nykymuotoiset ylityökorvaukset ja sairausajan palkan, joita laki ei suojaa työehtosopimuksia vastaavalla tavalla.
Samalla ”vientimallilla” asetetaan palkankorotuskatto naisvaltaisille ja matalasti palkatuille aloille. Malli estäisi jatkossa esim. sote- ja kunta-alalla toteutetun palkkaohjelman, joka vaikuttaa sadoilla euroilla kuukaudessa työntekijöiden palkankorotuksiin.
Naisvaltaiset alat ollaan painamassa pysyvään palkkakuoppaan ja julkisten palveluiden kriisi syvenee.
Vaalipuheiden ja todellisen politiikan välinen ristiriita on syy, miksi palkansaajat puolustavat työehtojaan ja oikeuksiaan nyt lakkojen kautta.
Oikeistohallituksen tekemiä heikennyksiä on perusteltu työllisyydellä ja velkaantumisella, vaikka muutoksilla ei ole kyetty osoittamaan vaikutuksia työllisyyteen tai julkiseen talouteen. Kyse on ennen kaikkea ideologisesta politiikasta. ”Työelämän taksiuudistuksen” sijasta kannattaa palata sopimisen tielle.
Uudistukset antavat etulyöntiaseman järjestäytymättömille yrityksille, mikä uhkaa johtaa palkkadumppaukseen.
Merja Kyllönen on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.