Kolumnit

Eduskunnasta: Viestinnän voima

Kuluneena kesänä on saanut havaita, mikä voima on oikea-aikaisella ja kohdennetulla viestinnällä.

Sillä saadaan monta ongelmaa vältettyä, ennaltaehkäistyä mielensä pahoittamisen laajamittainen eteneminen ja ohjattua ihmisiä oikeaan toimintaan.

Terveydenhuollon palveluissa on olennaista tietää mitä tehdään ja minne mennään, kuka vastaa mistäkin ja keneen otan yhteyttä, jos elämässä millainenkin tilanne tulee vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun terveysasemilla on siirrytty (tai mitä ilmeisimmin ollaan siirtymävaiheessa) toimintamalliin, jossa ihmisillä pitäisi olla niin sanottu oma vastuuhoitajansa, jolle saa numeron ja keneen voi olla yhteydessä, ellei apu vaadi välitöntä ensiapua tai ensihoidon kutsumista paikalle.

On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä tällaisesta mallista mitään, heillä ei ole määriteltyä hoitajaa ja he ihmettelevät suuresti kukahan heidän asiaansa hoitaisi tai saisiko ketään kiinni mistään ja pääseekö asioita hoitamaan enää milloinkaan.

Näitä yhteydenottoja on riittänyt nyt kesäaikaan, kun lomat pyörivät ja terveysasemillakin joukkuetta on vähemmän töissä.

Miksi olen tästä asiasta huolissani, liittyy siihen, että varsin monta kertaa kesäaikaan myös vakavat vaivat pääsevät kehittymään pidemmälle kuin olisi tarvis, jos ihmisillä olisi matala kynnys ottaa yhteyttä, johonkin tuttuun toimijaan omalla terveysasemalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sydänvaivojen kanssa päivien ja viikkojen odottelu, kun ei yleensä tarkoita kuin matkalippua ruumishuoneelle ja suomalainen mies, jos kerran saa tyrmäävän vastaanoton terveysaseman päivystyksessä, jättää yleensä seuraavan kerran tulematta tai ainakin soittelut soittamatta, kun ei tiedä kenelle pitäisi soitella.

Myös seurakuntien toiminnasta tulee aika ajoin palautetta liittyen hautapaikkoihin ja niiden voimassaolon jatkamiseen. Ainakin Suomussalmella olisi monelta murheelta voitu säästyä, mikäli paikallislehdistön kanssa olisi yhdessä tehty juttuja ja mietitty miten viestiä omaisille hautapaikkojen vuokrausaikojen jatkosta.

Kun ratkaisuja ja päätöksiä tehdään ihan kaikilla tasoilla ja kaikissa yhteiskuntamme toimielimissä, olisi olennaista miettiä myös viestintää ja asianosaisille tapahtuvaa tiedon välittämistä.

Monta murhetta ja huolta olisi vähempänä, jos tiedostettaisiin, että se mikä päätöksenteossa on kuukausien ja jopa vuosien vääntämisen jälkeen selvää itselle, ei todellakaan avaudu hetkessä ihmisille, jotka saavat tiedon asiasta vaikka silloin, kun mieli on jo valmiiksi matalalla tai oma terveys ei ole eri syistä kohdillaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on suomussalmelainen vasemmistoliiton kansanedustaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä