Kotimaa

Eduskuntaan kohdistui kyberhyökkäys syksyllä – Krp: Tietoa voitu hankkia vieraan valtion hyödyksi tai Suomen vahingoittamiseksi

Tietomurto kohdistui useampaan henkilöön, ja myös joidenkin kansanedustajien sähköpostien tietoturva vaarantui. Krp tutkii asiaa epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna.

Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys, kertoo eduskuntatiedotus. Hyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa.

Kyberhyökkäyksen takia joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui, ja osa vaarantuneista sähköpostitileistä kuului kansanedustajille.

Eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneen tietomurron tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna, kerrotaan keskusrikospoliisin tiedotteessa. Esitutkinta on aloitettu loppusyksystä 2020.

Poliisi selvittää tietomurron tekotapaa sekä sitä, kuka tai ketkä murron ovat tehneet.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Muurman sanoo tiedotteessa, ettei teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko.

– Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti Niinistö: Loukkaus suomalaista demokratiaa vastaan

Rikosylikomisario Muurmanin mukaan murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää ei voida kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa.

Tutkinnassa tehdään tiivistä viranomaisyhteistyötä kotimaassa muun muassa suojelupoliisin kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä.

Muurman kertoo, että tutkinta on edistynyt hyvin.

– Tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti ja sitä analysoidaan huolellisesti. Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi STT:lle pitävänsä tapausta vakavana loukkauksena suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntajärjestystä vastaan.

– On tärkeää, että tekijät saataisiin selville. On edelleen syytä kehittää suojautumismenetelmiä tällaisia hyökkäyksiä vastaan, Niinistö totesi STT:lle.

"Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa"

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kommentoi hyökkäystä eduskunnan tiedotteessa.

– Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa, Vehviläinen toteaa.

Vehviläisen mukaan Suomen on kaikin keinoin pidettävä huolta sekä julkisen että yksityisen sektorin tietoturvan korkeasta tasosta.

– Kyberturvallisuuden vahvistamiseksi tarvitsemme omia kansallisia toimia sekä aktiivista toimintaa EU-tasolla ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä.

Vehviläisen mukaan eduskunta antaa tutkintaa tekevälle keskusrikospoliisille kaiken apunsa ja tukensa tietomurron selvittämiseksi.

Vehviläinen kertoo, että tutkinnan ollessa kesken eduskunta ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa tämän enempää.

Juttua päivitetty 13.06: Lisätty tietoja ja sitaatteja keskusrikospoliisin tiedotteesta. Päivitetty klo 15.15 tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommenteilla.

Kansanedustaja Tom Packalénin (ps.) koronatartunta on ensimmäinen todettu kansanedustajan koronatartunta. Aiemmin keväällä eduskunnan viidellä eduskunnan työntekijällä todettiin koronatartunta. Eduskunnassa työskentelee 700 ihmistä. Kansanedustajat eivät ole luvussa mukana.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä