Koti-Kajaani

Ka niin!: Itsepalvelukassat

Jos itsepalvelukassan käytöstä saisi ämpärin, ei kassahenkilökuntaa tarvittaisi enää ollenkaan, kirjoittaja arvelee.

Moniin, jopa pienempiin kainuulaiskauppoihin on saapunut itsepalvelukassoja. Niiden toivotaan vähentävän kaupan ruuhkahuippuja sekä saamaan asiakkaat palvelemaan itse itseään. Näin säästyy kaupan kuluja.

Harmillisesti pienten kauppojen itsepalvelukassoja ei voi käyttää, jos ostosten joukossa on alkoholia, tupakkaa tai lapuilla alennettuja tuotteita. Eli ei siis milloinkaan. Heiltä kun puuttuu palveluhenkilö, joka omalla taikakortillaan pystyy kuittamaan asiakkaan paheet ja köyhyyden.

Tuon edellisen ongelman voisi ehkä jotenkin vielä ymmärtää, mutta kun liköörikonvehtien ja siman kanssa olet samassa lirissä. Ei myyntilupaa ja kone moralisoi paatoksellisesti puhuen ja kovaan ääneen olevasi tekemisissä laittomuuksien kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekisi mieli kysyä, saisiko tämän myllyn mölinän vielä isommalle, että maitohyllylläkin olevat asiakkaat kuulisivat olevani paatunut rikollinen, ostamassa simaa ennen kello aamuyhdeksää.

Pienistä puutteistaan huolimatta itsepalvelukassat ovat käteviä myös asiakkaiden kannalta. Kaikki eivät vaan niitä käytä. Jotkut eivät joko osaa käyttää niitä tai toiset taas periaatteesta haluavat täyden palvelun, koska maksavat täyden hinnankin. Hyviä perusteluja. On myös niitä mielipiteitä, että automaatit vievät työpaikkoja. Varmaan näinkin.

Suomalaiset ovat kuitenkin sellaista väkeä, että ideologiat katoavat välittömästi, kun tuotteista saa alennusta. Jos itse palvellen ostokset maksaisivat euron vähemmän, voisi ihmisillä varustettuja kassoja vähentää puoleen. Siinä tapauksessa, mikäli ostoksista saisi kaupan päälle ämpärin, kaikki ihmisellä varustetut kassat voisi lakkauttaa tarpeettomina.

Kauppojen palvelu on ylipäänsä kehitetty vasta puolitiehen. Kehitystä on silti nähtävissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saksalainen ketju, jonka Kajaanin myymälässä ei ole itsepalvelukassaa, tekee jopa kuulutuksia kassahenkilöiden henkisestä tilasta: "Kassa kolme sulkeutuu".

Moraali tuossa vähän arveluttaa.

Yhtä lailla itsepalvelukassat voisivat kuulutella muutakin kuin "aseta tuote sinne tai tänne". Koneiden jutut voisivat olla hauskempia ja sisällöltään myyvempiä. Vaikka tähän malliin:

"Itsepalvelukassa kakkonen täällä hei. Tulehan Timo sieltä jonosta tänne. Pistäpä se kori ensin tähän puntarille, niin osaan sitten laskea, jääkö sinulta joku tuote vahingossa piippaamatta. No niin. Siitä vetele tuotteita sen punaisen valon kohdalta. Hyvä homma, sinähän osaat. Otahan tuosta vielä ämpäri. Kiitos."

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä