Koti-Kajaani

Kajaanin Kauppatorin kehittämistä kaavaillaan – Kymmenen vuotta vanha yleissuunnitelma ehdotti muun muassa kaksoisaukiota laajan torialueen tilalle

Kajaanissa on puitu jo pitkään Kauppatorin kehittämistä. Iso torialue kauniilla paikalla Kajaaninjoen rannassa kaipaa ryhtiä ja uutta ilmettä.

Kajaanin kaupunki on tarttumassa Kauppatorin ja sen lähialueiden kehittämiseen osana ympäristöteknisen toimialan suunnitelmakautta 2023–2024. Tekninen johtaja Jussi Heikkinen kertoo, että hanke käynnistynee suunnittelutyöllä, joka perustuu vuonna 2011 tehtyyn Kajaanin ydinkeskustan liittyminen kaupunkiin -yleissuunnitelmaan.

Kymmenen vuotta vanhassa yleissuunnitelmassa Kauppatorin luonnehditaan sijaitsevan "maisemallisesti hienolla, mutta toiminnallisesti reuna-alueella vailla rajausta ja rakennusten toiminnallista tukea".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Alueen koko on perustoiminnan päivittäiseen volyymiin nähden suuri, ja tori ja Rantapuisto limittyvät toisiinsa hieman jäsentymättömästi", suunnitelma toteaa.

Yleissuunnitelman mukaan Kauppatori kaipaa vireyttä tuovia uudisrakennuksia sekä viheralueita. Yhden torin sijasta alueella voisi olla tapahtumien kannalta joustava kaksoisaukio. Myös pysäköintitilaa tulisi uudistaa ja sijoittaa uudelleen. Suunnitelma korostaa lisäksi markkina- ja teematapahtumien kehittämistä.

Kauppatorin lisäksi yleissuunnitelma linjaa Kajaanin ydinkeskustan kehittämistä ja moni suunnitelmassa esille nostettu kohde onkin jo ottanut askeleita eteenpäin. Esimerkiksi kävelypainotteinen Kauppakatu ja Rantapuisto ovat kauttaaltaan uudistettuja.

Ympäristötekninen toimiala on varannut Kauppatorin kehittämiseen 600 000 euroa taloussuunnitelmassaan vuonna 2023.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimiala tavoittelee myös veneilyolosuhteiden parantamista uudistamalla vierasvenelaitureita ja mahdollistamalla septitankin tyhjentämisen Kauppatorin läheisyydessä.

Talousarviosta ja -suunnitelmasta päättää Kajaanin kaupunginhallitus ja -valtuusto.

Havainnekuva Kauppatorista Kajaanin ydinkeskustan liittyminen kaupunkiin -yleissuunnitelmassa (2011).
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä