Kulttuuri

Sellisti Pietari Willey (vas.) ja pianisti Johannes Ruotsalainen tulivat peräkkäisinä vuosina opettajiksi Kuhmon musiikkiopistoon. Opetustyönsä ohessa he keikkailevat Carvalacciduona, joka esiintyy toista vuotta putkeen taustalla näkyvän Kuhmo-talon uudenvuoden konsertissa. Kuva: Hilkka Komulainen

Lontoosta ja Tallinnasta tulleet muusikot perustivat duon ja juurtuivat Kuhmoon – ”Mieltä räjäyttävä kokemus, kun ajattelee lähtötilannetta”

Kun Kuhmossa tarvitaan musiikkiesitys vaikkapa kansainvälisten matkailijoiden viihdyttämiseksi, sellisti Pietari Willeyn ja pianisti Johannes Ruotsalaisen Carvalacciduo rientää usein hätiin nopeallakin aikataululla.

Niin kävi myös vuosi sitten, kun Kuhmo-talo ei ensin aikonut järjestää uudenvuoden konserttia lainkaan, mutta Hotelli Kalevalasta tuli pyyntö saada vuodenvaihteeseen ohjelmaa isolle turistijoukolle.

Carvalacciduo kääri hihat ja kokosi uudenvuodenpäiväksi konsertin Lentua-saliin matkailijoiden ja paikallisten ihmisten iloksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla säilyi Kuhmo-talon perinne uudenvuoden konserteista, joissa ovat vuosien varrella esiintyneet niin Sinfonietta Lentua kuin klassisen musiikin kärkinimetkin.

– Sen jälkeen meille oli kova kunnia tulla esiintymään. Se oli iso paikka, Johannes Ruotsalainen sanoo konsertista, joka tuo duon jälleen yleisön eteen 1. tammikuuta.

Mahdollisuus soittaa Kuhmo-talon Lentua-salissa on Johannes Ruotsalaisen ja Pietari Willeyn mielestä yksi parhaista puolista pikkukaupungissa asumisessa. Kuva: Elmeri Kinnunen

Syksyllä 2021 perustettu Carvalacciduo on yksi syy sille, miksi Johannes Ruotsalainen ja Pietari Willey ovat juurtuneet Kuhmoon.

Kuopiolaislähtöinen Ruotsalainen luuli viipyvänsä pikkukaupungissa vain vuoden verran, kun hän sai syksyllä 2020 pianonsoiton opettajan sijaisuuden musiikkiopistosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Tallinnasta muutti tänne, niin vähän nauratti autolla ajaessa, että mitenkäs pieni tämä paikka olikaan.

Hän tuli Kuhmoon ensimmäistä kertaa muuttolaatikoiden kanssa Tallinnasta, missä oli opiskellut musiikin maisteriksi.

– Kun Tallinnasta muutti tänne, niin vähän nauratti autolla ajaessa, että mitenkäs pieni tämä paikka olikaan. Ei sitä olisi silloin arvannut, että neljän ja puolen vuoden päästä olisin yhä täällä, ja että tällaisen soittajan kanssa pääsen tekemään yhteistyötä, Ruotsalainen sanoo duotoveriinsa viitaten.

Helsinkiläislähtöinen Willey tuli Kuhmon musiikkiopistoon sellonsoiton opettajaksi vuotta myöhemmin kuin Ruotsalainen.

Takana oli maisteriopinnot Lontoossa, mutta Willeylle Kuhmo oli tuttu kahdelta kesältä Kamarimusiikin musiikkikurssien kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo niihin osallistuessaan sellisti oli pannut merkille kaupungin vahvan kulttuurihengen sekä Lentua-salin, jota hän luonnehtii yhdeksi Pohjois-Euroopan parhaista.

– Muuten olisi varmaan ollut vaikea hypätä tänne.

Katso Carvalacciduon Laulu Kuhmolle -musiikkivideo:

Carvalacciduon ensiesiintyminen oli Kuhmon Taiteiden yössä 2021 muutama viikko sen jälkeen, kun Pietari Willey oli muuttanut Kainuuseen.

Kuhmossa on tapana, että uusi soitonopettaja esiintyy tapahtumassa tullakseen tutuksi paikallisille.

– Totta kai halusin päästä meidän uuden sellonsoiton opettajan kanssa esiintymään, Ruotsalainen kertaa yhteistyön alkua.

– Siinä toimi kaikki heti. Tuntui, että yhteys löytyi ja oli helppo soittaa. Rupesimme heti suunnittelemaan jatkoa, että soitetaan nyt sitten lisää, Willey täydentää.

Carvalacciduo on aktiivinen somessa, jossa se jakaa muun muassa musiikkivideoitaan. Kuva Laulu Kuhmolle -videosta. Kuva: Tapio Kinnunen

Sittemmin Carvalacciduon toiminta on ollut aktiivista. Duo käynnisti uudelleen Kuhmon musiikkiopistossa tauolla olleen opettajien konserttiperinteen, mutta on pitänyt myös omia konsertteja.

Klassisesta musiikista ohjelmisto on laajentunut elokuva- ja kansanmusiikkiin ja tarvittaessa jopa tanssimusiikkiin. Duo on keikkaillut muun muassa puurojuhlissa joululauluja tulkiten, ja paikallisen Retro-kahvilan viini- ja juustoillassa tulkituiksi tulivat niin Yes Sir, I Can Boogie kuin Jätkän humppakin.

Viime kesänä Lieksassa pidetyssä Mätäsfestissä kaksikko taas nähtiin tunnin kestäneessä improvisaatiokonsertissa.

– Improvisaatio oli minulle tosi hurja hyppy. Sitä en ollut ennen tehnyt ainakaan tuossa mittakaavassa, Pietari Willey kertoo.

Carvalacciduo harjoitteli viime lauantaina uudenvuoden konserttiaan varten Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Kuva: Katja Mabrouk

Ohjelmistosta löytyy myös uutta musiikkia, sillä Johannes Ruotsalainen on säveltänyt aktiivisesti yläkouluikäisestä lähtien.

Pianistin kynästä on syntynyt esimerkiksi koskettava Laulu Kuhmolle, jota duo esittää usein turisteille Kuhmoa ja kamarimusiikkifestivaalia esiteltäessä.

Moni vertaa Ruotsalaisen sävellyksiä elokuvamusiikkiin, sillä häntä on vuosien varrella inspiroinut Nightwishin ja Dream Theaterin sinfoninen hevimusiikki.

Ruotsalainen tekee mielellään myös sovituksia ja kappalesikermiä. Yksi tulevan uudenvuoden konsertin helmistä on Konehärkien nälkäkellot, jossa Konevitsan kirkonkellot, Nälkämaan laulu ja Heinillä härkien kaukalon on sovitettu dramaattiseksi kokonaisuudeksi.

– Minulla on aina palo luoda jotain uutta. On ihanteellinen tilanne, että pystyn käyttämään luovia voimavaroja tähän meidän juttuun.

Ruotsalaisen teosten lisäksi yleisö saa kuulla uudenvuoden konsertissa muun muassa ooppera- ja operettimusiikkia. Päänumerona on Astor Piazzollan kymmenminuuttinen Le Grand Tango.

– Ajatuksena on pitää juhlallinen, mutta kaikille sopiva konsertti. Kerromme myös teoksista konsertissa, Pietari Willey lupaa.

Pianisti Johannes Ruotsalainen on myös aktiivinen säveltäjä, jolta Carvalacciduo esittää teoksia. Kuva: Katja Mabrouk

Opetustyö musiikkiopistossa asettaa omat haasteensa kaksikon taiteelliseen työskentelyyn. Kun molemmat ovat nykyisin vakituisissa viroissa, duon pääkonsertit painottuvat kesä- ja joululomien ajalle.

Pietari Willeyn mukaan se on ainoa tapa saada uutta ja haastavaa ohjelmistoa kasaan, kun päämääränä on kehittyä koko ajan soittajana.

– Tämä luo myös uskottavuutta omaan opettamiseen. Kun asiakkaat näkevät, että esiinnymme ja osaamme tehdä musiikkia, se luo paremman pohjan töiden tekemiselle luokassa.

”Täällä on puitteet, resurssit ja mahdollisuus antaa palaa ja tehdä”, kuvailee sellisti Pietari Willey musiikin tekemistä Kainuussa. Kuva: Katja Mabrouk

Carvalacciduon mielestä on ollut onni juurtua Kuhmoon siitä huolimatta, että muun kuin paikallisen yleisön tavoittaminen on pitkien välimatkojen takia haastavaa.

Viimeisen vuoden ajan kuulijoita on tavoitettu myös sosiaalisen median kautta, sillä duo on aktivoitunut Instagramissa, Facebookissa sekä Youtubessa.

Pietari Willey sanoo näkevänsä elämän jaksoina ja koettavansa aina imeä ympäristöstä irti sen, mitä on saatavilla. Kainuussa häntä puhuttelevat erityisesti luonto, työskentely-ympäristö ja ystävälliset ihmiset.

– Täällä on puitteet, resurssit ja mahdollisuus antaa palaa ja tehdä, sellisti toteaa.

– Paljon kaikkea täällä on ehtinyt tekemään. On Kuhmo sen puolesta ollut mieltä räjäyttävä kokemus, kun ajattelee lähtötilannetta, Johannes Ruotsalainen summaa.

Carvalacciduon uudenvuoden konsertti ke 1.1. kello 18 Kuhmo-talon Lentua-salissa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä