Mielipiteet

Lukijan mielipide: Harkittua talouden pitoa

Tiistain 12.3. Kainuun Sanomissa julkaistiin Keskustan paikallisyhdistyksen toimijoiden mielipidekirjoitus kyläkoulun puolesta. On hienoa että, otetaan kantaa ja vedetään kotiinpäin.

Olisi kuitenkin hyvä antaa oikea kuva selvityksestä, joka on tehty.

Julkaistun mielipidekirjoituksen vuodet päättyivät ”sopivasti” vuoteen 2027, eikä kirjoituksessa tarkasteltu tilannetta vuoteen 2030, kuten selvitys on tehty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoituksessa annetaan kuva, jossa oppilasmäärä pysyy Vuolijoen koulussa noin 40 oppilaan tasolla, kun todellisuudessa oppilas määrä tullee laskemaan 24 oppilaaseen lukuvuodelle 2029-30.

Säästöiksi ilmoitettiin mielipidekirjoituksessa puolestaan noin 250 000 euroa. Toki näin on, kun tarkastelu jätetään kesken. Vuodelle 2025 säästö olisi 102 402 € ja vuosille 2026-28 puolestaan 497 010 euroa. Kokonaisuutena siis noin 599 000 euroa.

Kun Kajaani etsii 3,5 miljoonan säästöjä, on oikeasti käytävä kaikki vaihtoehdot läpi.

On perin ikävää, kun johtavassa asemassa oleva luottamushenkilö sortuu tällaiseen kansalaisten aliarviointiin ja eriarvoistamiseen.

Luottamushenkilöinä meidän on kohdeltava kaikkia kaupunkilaisia tasapuolisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saman selvityksen mukaan Jormuan koulu on myös lakkautusuhan alla. Oppilasennuste Jormuan koululle on 2029-30 lukuvuodelle 26 oppilasta. Säästö olisi puolestaan 1,12 miljoonaa euroa.

Selvitys on kaikkien luettavissa osoitteessa kajaani.fi/kaupunki-ja-hallinto/palveluverkkoselvitys/

Kun Kajaani etsii 3,5 miljoonan säästöjä, on oikeasti käytävä kaikki vaihtoehdot läpi.

Veroprosentin nostaminen ei ole realistinen vaihtoehto, koska Sotkamon kunnallisvero-% on 7,4 ja veroprosentin nosto Kajaanissa aiheuttaa muuttopaineen kohti Sotkamoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta talous saadaan oikeasti kestävälle pohjalle, on tuloja saatava lisää ja menoja karsittava.

Yhtenä vaihtoehtona on mahdollistaa tuulivoiman rakentamista.

Mikäli kaikki kaavoitettu rakennettaisiin, niin kiinteistöverotuloja saataisiin noin 4,2 miljoonaa euroa per vuosi. Jos edes puolet saataisiin toteutukseen, niin kaupungin kassa kiittäisi noin 2 miljoonalla eurolla.

Kajaanin olisi lisäksi terävöitettävä omaisuutensa tuottoja.

Valtuuston kokouksessa 12.3. selvisi, jotta Kajaanin Energiantuotanto oy tekee vuodelta -23 noin 4,8 miljonan euron tappion (-21, +1 me, -22, +3,5 me).

Voidaankin ihan aiheellisesti kysyä, mistä johtuu tuloksen romahtaminen 8,3 miljoonalla eurolla? Entä millaisen tuloksen KaVo tulee tekemään?

Kyseisiä yrityksiä valvoo ja antaa omistajaohjausta Kajaanissa konsernijaosto.

Kun tiistain (12.3.) valtuuston kokousta tarkastellaan, niin osaa konsernijaoston jäseniä näkyi enemmän kiinnostavan enemmän valtuuston kyselytunnilta saatava ilmainen julkisuus eikä isot ja merkittävät asiat. Vaalityö näkyy siis jo alkaneen.

Toivonkin siis tässä vaiheessa kaupunkilaisilta aktiivista otetta, asioista selvää ottamista ja palautteen antamista suoraan meille valtuutetuille.

Jormuan kylä- ja asukasyhdistyksen viesti on jo ainakin osan valtuutetuista tavoittanut, kiitos siitä.

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuutettu (ps.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä