Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kenttäsirkkeli soikoon

Myrskytuulien kurittaessa ja kaataessa metsiämme laajoilla alueilla taas tänäkin vuonna, ovat ammattitaitoiset sahayrittäjät kenttäsahoineen tilanteen pelastus.

Nimittäin kenttäsahalla sahaamalla, vaikkapa paikan päällä metsälaanissa, voidaan pelastaa myrskyn runtelemista puunrungoista metsänomistajalle hyvää sahatavaraa ja näin pienentää tappioita. Muutoin tuulenkaatopuut voi joutua myymään alihintaan puumarkkinoille.

Käyttäkää metsänomistajat ja rakentajat muulloinkin hyväksenne näitä saha- ja metsäyrittäjien joustavia palveluja. Toukille on metsissä muutakin purtavaa kuin sahatukit, vaikka jotkin tahot väittävät ötököiden kuolevan nälkään nykymetsissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meillä on Suomessa ainutlaatuinen, maailmanmitassakin, kenttäsahausosaaminen ja -kalusto. Tästä meidän on pidettävä kiinni kynsin hampain tulevaisuudessakin, sahausperinne ei saa katketa ja tietotaito hävitä. Sahaustoiminta ja puutavaran jalostus ovat merkittävä lisä maaseudun elinvoimaan ja työllisyyteen.

Koulutusta, kurssitusta sekä alan järjestötoimintaa on jatkettava, uusia sahurisukupolvia tarvitaan mukaan.

Ja ennen kaikkea, sahureiden palveluita on käytettävä.

Ajatellaan vaikkapa kriisiaikoja. Kenttäsahalla voidaan valmistaa sahatavaraa lähes tiettömän taipaleen takana metsässä ilman sähköjä, vain traktori tarvitaan voimakoneeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä olisi Puolustusvoimille oiva projekti. Esimerkiksi vaikkapa pioneerijoukoille hankittaisiin modernit, siirrettävät kenttäsahat käyttöön ja sahauskoulutusta varushenkilöille. Maastokelpoisia traktoreita heillä jo onkin. Tärkeää poikkeusolojen huoltovarmuutta olisi tämäkin, sahausperinteen säilyttämisestä puhumattakaan.

Kenttäsahoilla on kotimaassamme kunniakas historia. Sodan jälkeen sotakorvauksina itänaapurille annettu ja maamme jälleenrakennuksessa käytetty puutavara oli suurelta osin kenttäsahoilla tehtyä. Ja sahakoneet Suomessa valmistettuja sekä suunniteltuja.

Nykyisin taitaa olla sääntö, että joka ikisessä jutussa pitää mainita hiili, niinpä tässäkin loppulauseeksi.

Kenttäsahalla lähellä valmistetun sahatavaran hiilijalanjälki on ylivertaisen pieni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Tolonen

mökinpoika

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä