Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suden ja villiinnyttämisen puolesta

Kirjailija Antti Haatajan mukaan suden markkina-arvo on kuusi miljoonaa euroa.

Arvo on laskettu suden luonnon monimuotoisuudelle ja hiilinieluille tuovan tasapainottumisen ja sen tuoman taloudellisen hyödyn mukaan.

Ruotsin nappi-otsaan -malli on todellakin järjetön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsästysturismia en suosittele. Eläimiin kohdistuvalla väkivallalla ja tappamisella on yhteiskuntaa raaistava vaikutus.

Tieteellisesti on todettu teurastamotyön aiheuttavan posttraumaattisia stressihäiriöitä ja sosiaalisia ongelmia. Sama pätenee metsästykseen, johon monet ovat jopa addiktoituneet huumeen tavoin.

Villieläinten jahtaaminen ja tappaminen voi herkän sivullisen kohdalla johtaa vaikeaan pahaan oloon. Itsekin olen tästä kärsinyt.

Lasten opettaminen tappamaan eläimiä saattaa olla lasta psyykkisesti vahingoittavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elokuvissa on suojaikärajat, joten samoin pitäisi olla väkivallassa, jota metsästykseksi kutsutaan. Ase ei kuulu alle 18-vuotiaan käteen missään tilanteessa.

"Ei mikään laji lisäänny jos isät ja lapset tapetaan."

Nykyinen huvitappaminen ei ole välttämätöntä ruoan hankintaa, eikä siinä ole aseineen, autoineen, varusteineen, ajettuine kilometreineen ja koirineen mitään ekologista.

Villieläin on ekologinen vain elävänä. Koiran altistaminen sudelle metsästystilanteessa voi sekin täyttää eläinrääkkäyksen tunnusmerkit.

Sudet eivät ole syy hirvien vähenemisen. Syy on uroshirven sarvissa, jotka päätyy seinälle trofeeksi ja vasoissa, joita on saanut jo pitkään tappaa. Ei mikään laji lisäänny jos isät ja lapset tapetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hirvikolarit ei ole syy tappamiselle kun tunneleita ja käytäviä on jo keksitty. Pohjanmaalla on ihmisääneen perustuvat teiden ylityksen estävät varoituslaitteet.

Haaskakuvaus on ongelmallista ja toivon, ettei sitä enää ainakaan lisätä. Haaskalta tappaminen pitäisi kokonaan lopettaa. Valvontaa pitää lisätä.

"Jos asutte susialueella niin vaatikaa koulukyyditys pihaan asti, hankkikaa petoaidat, laumanvartijakoirat, aasit tai laamat turvaksenne."

Tulevaisuus vaatii luonnon palauttamista, ennallistamista ja villiinnyttämistä. Ehdotan Kainuun maanomistajille, yrityksille, puolueille, organisaatioille ja järjestöille uutta suuntaa, laajoja villiinnytysprojekteja saarekkeisten suojelualueiden perustamisen sijaan.

Rewilding Europe on niissä jo onnistunut. Heiltä saa rahoitusta toteutuksiin. Villiinnytys toisi Kainuuseen uusia luontoelinkeinoja, työllistymistä ilman haaskoja ja ilman että eläimiä tarvitsee tappaa. Hyviä esimerkkejä löytyy Skotlannista, jonka luonto ja metsätuhot ovat samanlaisia kuin omamme.

Lapsia, koiria ja muita kotieläimiä ei saa missään tilanteessa jättää valvomatta. Jos asutte susialueella niin vaatikaa koulukyyditys pihaan asti, hankkikaa petoaidat, laumanvartijakoirat, aasit tai laamat turvaksenne.

Petoaidat ovat ilmaisia, ne pystytetään talkoilla ja apua saa niin SusiLife- organisaatiolta kuin Suomen Riistakeskukseltakin.

Kirjoittaja on syntyperäinen kainuulainen, joka asuu Kuhmossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä