Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vaelluskalojen paluuta edistettävä koko Oulujoen vesistössä

Lehtien mukaan valtionyhtiö Fortum ja Oulun Energia ryhtyvät tekemään vaelluskalojen poikastuotannon selvitystä. Asia on hyvä, mutta Fortumin selvityksen rajautuminen Oulujoen pääuoman muutamiin osiin ja asianosaisen eli Fortumin itsensä tekemänä, herättää kysymyksiä selvityksen kattavuudesta ja tavoitteista.

Olisi voitava luottaa siihen, että tutkimus tuottaisi tutkimuseettisesti käyttökelpoista ja kattavaa tietoa koko Oulujoen vesistön potentiaalista ja siten edistäisi EU:n vesipuitedirektiivin mukaista kaikkien vaelluskalojen paluuta koko vesistöön.

Fortumin selvitys jättää ulkopuolelle muun muassa Pyhäkosken, Pälli-Sotkajärvi-Utanen-Nuojuan, Jylhämä-Oulujärven luusuan, Oulujokeen ja Oulujärveen laskevat pienjoet sekä koko Hyrynsalmen ja Sotkamon reittivesistöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Potentiaalisia alueita pelkästään Oulujoellakin on tarjolla muuallakin: vanhoja uomia, tai pohjapadottuja keinotekoisia allasketjuja, jotka ovat palautettavissa virta-alueiksi luonnonmukaisina uomina edistettäessä vaelluskalojen luonnonkiertoa, lisääntymistä ja koko vesiekologian hyvinvointia.

SYKE:n vuoden 2010 tutkimusraportissa on suunnitelmat Oulujoen luonnonmukaisista ohitusuomista vaelluskaloille. Näitä valmiita suunnitelmia ei edelleenkään ole toimeenpantu valtionyhtiö Fortumin vastustuksen takia. Luonnonmukaisten ohitusuomien sijaan saimme Muhoksen Monttaan Fortumin kalliin ja toimimattoman kalakatiskan.

Villilohi ry vaatiikin, että valtioyhtiö Fortumin tulee pikaisesti ja esimerkillisesti toteuttaa pääministerin Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaa ja omistusohjausstrategiaa, sekä kunnianhimoisesti toimeenpanna EU:n vesipuitedirektiiviä, joka vaatii kaikkien vaelluskalojen palauttamista ja ympäristövirtaamia myös padottuihin vesistöihin.

Kritisoimme sitä, että Fortum päätti myös rakentaa Paltamon Leppikosken voimalaitokseen pelkän "kalatykin", vaikka reilu pari vuotta sitten Kainuun kalatalouspäivillä Fortum itse esitti Paltamon Leppikoskeen luonnonmukaisia ohitusuomia Oulujärven vaellustaimenen ja järvilohen vaelluskierrolle Hyrynsalmen reitille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannatimme tilaisuudessa esitystä. Muistutamme, että EU:n vesipuitedirektiivin mukainen kaikille vaelluskaloille toimiva ratkaisu kalojen ylös- ja alasvaellukseen on juuri luonnonmukaiset ohitusuomat, eivät kalatykit tai tekniset kalatiet. Valtionyhtiö Fortum ei siis edelleenkään toimi Suomen hallitusohjelman, valtion omistajaohjaustrategian, EU:n vesipuitedirektiivin, luontodirektiviin sekä EU:n luonnonmonimuotoisuustrategian edellyttämällä tavalla.

Mitähän asialle aikoo tehdä Suomen hallitus ja sen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.)?

Villilohi ry vaatiikin kalatalousviranomaisia aloittamaan koko Oulujoen vesistössä kalatalousvelvoitteiden muutosprosessin EU:n vesipuitedirektiivin velvoitteiden toimeenpanemiseksi – Suomen hallitusohjelmassa mainitun kalatalousvelvoitteiden uudistamisen kautta elyjen virkatyönä.

Tavoitteena ns. ekologisen jatkumon toteuttava vaellusyhteys luodaan koko vesistöön mereltä latvavesien lisääntymisalueille ja takaisin luonnonmukaisilla kaikille lajeille soveltuvilla ohitusuomilla ja ympäristövirtaamilla. Vahingoitettuun jokeen on myös kohdistettava kunnostustoimia ja ekologista kompensaatiota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veikko Rantala

varapuheenjohtaja

Muhos

Mika Flöjt

varapuheenjohtaja

Kuusamo

Pelastetaan vaelluskalat ry.

Kirjoittajat kritisoivat Fortumin päätöstä rakentaa Paltamon Leppikosken voimalaitokseen pelkän ”kalatykin”
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä