Ruoka
Pääsiäisen klassikkoherkkua mämmiä joko rakastetaan tai vihataan
Mämmi on pääsiäisen klassikkoherkku. Tämä tunteita herättävä perinneruoka on tiettävästi myös keksitty Suomessa, sillä sitä ei muualla maailmassa tunneta.
Mämmiä joko rakastetaan tai vihataan. Mämmitarjoilulla saa ulkomaalaiset pitämään suomalaisten makutottumuksia vähintäänkin epäilyttävinä. Kun rääväsuu-julkkiskokki Gordon Ramsayn eteen nostettiin taannoin tv-haastattelussa mämmiannos, hän otaksui saavansa joko lautasellisen vauvankakkaa, tapettiliisteriä tai maantienpäällystettä. Siitähän kansa kimpaantui, vaikka brittikokki taisi vain hakea YouTube-julkisuutta kohukommenteillaan.
Alun perin mämmi on kuulunut rahvaan pitkänperjantain aterialle. Vielä 1700-luvulla sitä syötiin leivän päälle levitettynä.
Mämmiä on syöty Lounais-Suomessa jo 1200-luvulla. Alun perin mämmi on kuulunut rahvaan pitkänperjantain aterialle. Vielä 1700-luvulla sitä syötiin leivän päälle levitettynä. Mämminsyönti levisi pikkuhiljaa muualle maahan emäntäkoulujen, keittokirjojen, pitokokkien ja neuvontajärjestöjen välityksellä. Etelä-Karjalaan ja Lappiin pääsiäismämmi vakiintui kuitenkin vasta 1930-luvun jälkeen.
Mämmi kuuluu perinteisiin pääsiäisherkkuihin, mutta nykyään sitä on saatavilla pakastettuna ympäri vuoden. Kuva: Helena Saine-Laitinen
Kun tutkii tämän perinneruoan alkuperäistä valmistusainelistaa, sen lyhyys hämmästyttää: vain vettä, ruisjauhoja ja maltaita, jotka ovat idätettyä ruista, jonka jyvät on kuivattu ja rouhittu. Mausteina suolaa ja pomeranssinkuorta. Tästä ruispuurosta tulee mämmiä matalassa uuninlämmössä pitkään kypsentämällä. Mämmi imeltyy ja saa omaperäisen, makean aromin. Nykyään mämminvalmistuksessa makeutta lisätään siirapilla.
Alun perin mämmiä on kypsennetty uunissa koivun tuohesta valmistetuissa tuokkosissa, ropeissa eli ropposissa. Ne korvautuivat myöhemmin tuohikuosisilla pahvituokkosilla. Samalla mämminvalmistus on siirtynyt lähes täysin kotiuuneista ruokateollisuudelle.
Pääsiäinen on mämmimenekin huippuaikaa, mutta herkkua on saatavilla ympäri vuoden pakastettuna. Tarjolla on perusmämmin lisäksi karjalaista erikoisuutta, marjamämmiä. Siinä osa rukiista on korvattu puolukoilla, mustikoilla ja vadelmilla. Kevyen raikkaan hapokkaan mämmin marjapitoisuus on noin 10 prosenttia. Saatavilla on myös jälkiruokamaisia annosmämmejä, joiden päälle on lisätty esimerkiksi vanilja-, lakritsi- tai mokkakastiketta.
Klassiseen mämmitarjoiluun tarvitaan lisäksi vain ripaus sokeria ja loraus kermaa tai maitoa. Kuva: Helena Saine-Laitinen
Ripaus sokeria ja loraus kermaa tai maitoa ovat klassiset mämmin kumppanit, mutta myös vaniljakastike, -jogurtti ja -jäätelö sopivat lisukkeiksi. Mämminrippeistä on taivuteltu myös monenlaisia ruokaohjeita. Sitä
voidaan käyttää jäädykkeen, kerrosherkun, juustokakun tai vanukkaan valmistamisessa. Kotileipuri lisää mämmiä maunantajaksi mutakakku-, muffini- tai teeleipätaikinaan tai sekoittaa siitä täytteen kääretortulle.
Lähde: Ruokatieto, Kymppi-Maukkaat Oy