Kotimaa
Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokote antaa alustavien tutkimusten mukaan 90 prosentin suojan tartuntaa vastaan
Pfizerin ja Biontechin rokotteen tehosta saatiin lupaavia uutisia, mutta suojan kestosta ei ole varmuutta.
Koronavirusrokotteen kehittämisessä on otettu lupaava edistysaskel.
Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Pfizerin ja saksalaisen Biontechin rokote antaa alustavien tutkimusten mukaan 90 prosentin suojan koronavirustartuntaa vastaan.
Kyseessä ensimmäinen rokoteaihio, jonka on kliinisissä kokeissa todettu antavan tehokkaan suojan. Yhtiöiden mukaan rokotteella ei ole tähän mennessä havaittu vakavia sivuvaikutuksia.
– Tänään on hieno päivä tieteelle ja ihmiskunnalle, Pfizerin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Albert Bourla sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Olemme saavuttamassa kriittisen pisteen rokotetutkimuksessamme hetkellä, jolloin maailma tarvitsee sitä eniten, kun tartunnat ovat kasvaneet ennätyslukemiin, sairaalat ovat täyttymässä äärimmilleen ja taloutta yritetään avata.
Rokotetta tarvittaisiin kaksi annosta
Yrityksen odotetaan hakevan rokotteelle lupaa hätäkäyttöön Yhdysvalloissa marraskuun loppuun mennessä. Tähän mennessä sitä on testattu yli 43 000 koehenkilölle kuudessa maassa.
Suojan saaminen virusta vastaan vaatisi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kaksi rokoteannosta ja suoja muodostuisi seitsemän päivää toisen rokoteannoksen jälkeen.
Vaikka viranomaiset hyväksyisivät lääkeyhtiöiden rokotteen, se ei suoraan ratkaise koronaviruskriisiä, koska ne pystyvät aluksi tuottamaan sitä vain rajallisia määriä. Vielä ei ole myöskään varmuutta, kuinka pitkän suojan rokote antaa.
Biontechin toimitusjohtaja Ugur Sahin arvioi, että rokote antaa mahdollisesti vuoden pituisen suojan, mutta hänkään ei ole varma asiasta.
Koronavirusrokotetta kehitetään vauhdilla eri puolilla maailmaa, koska toimivan rokotteen on nähty tuovan helpotusta koronaviruspandemian aiheuttamiin terveys- ja talousongelmiin. Maailmalla on noin 12 rokoteaihiota, jotka ovat päässeet testien viimeiseen kolmanteen vaiheeseen.
Joe Biden muistutti kasvomaskien ja turvavälien tärkeydestä
Maailmalla uutiset koronavirusrokotteen edistysaskeleesta otettiin varovaisen toiveikkaasti vastaan.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden oli iloinen uutisesta mutta varoitti, että laajamittaiseen rokottamiseen menee vielä kuukausia. Sitä ennen yhdysvaltalaisten tulee hänen mukaansa jatkaa kasvomaskin käyttöä ja pitää riittävää etäisyyttä toisiin ihmisiin.
Saksan terveysministeri Jens Spahn piti uutista toiveikkaana mutta uskoi, että rokote saadaan käyttöön aikaisintaan ensi vuoden alkupuolella. Hänen mukaansa ratkaiseva käänne pandemiassa saadaan siinä vaiheessa, kun 55–65 prosenttia ihmisistä on saanut rokotteen.
Britannia odottaa saavansa kymmenen miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta vuoden loppuun mennessä, jos se saa viranomaisten hyväksynnän, maan pääministeri Boris Johnson tiedotti Reutersille.