Urheilu

Vuonna 2017 Vesa-Pekka Sarparannan kuvasi Vuokatin hiihtoputkella Pekka Lassila. Kuva: Pekka Lassila

Urheiluopiston valmennuskeskuksen entinen johtaja Vesa-Pekka Sarparanta on kuollut – hän kehitti maailman ensimmäisen hiihtoputken

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesa-Pekka Sarparanta kuoli 4. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan 77-vuotias. Häntä kaipaamaan jäävät vaimo Leena Sarparanta, kaksi poikaa, lapsien perheet, sukulaiset ja ystävät, kertoo poika Topi Sarparanta.

Sarparanta muistetaan Vuokatin Urheiluopiston valmennuskeskuksen johtajana, yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajana sekä Vuokatin hiihtotunnelin isänä.

Kouvolassa syntynyt Sarparanta oli maailman ensimmäisen hiihtoputken keksijä. Myöskin Vuokattiin rakennetut alppimajat olivat hänen ideoitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Urheilu-urallaan hän voitti neljä yhdistetyn Suomen mestaruutta, sijoittui viidenneksi Holmenkollenilla ja 22. MM-kisoissa.

Hän tuli töihin Vuokatin Urheiluopistolle liikunnanopettajaksi vuonna 1976. Urheiluopiston johtokunnan silloinen puheenjohtaja Hannu Koskivuori pyysi Sarparantaa soittamaan työpaikasta rehtori Erkki Hautamäelle. Työsuhde alkoi heti, Sarparanta kertoi Sotkamo-lehden haastattelussa vuonna 1995.

Valmennuskeskuksen kehittäminen oli minulle haave jo pitkältä ajalta. - Vesa Sarparanta

Hän toimi yhdistetyn päävalmentajana vuosina 1981–1988. Tuona aikana Suomen maajoukkue saavutti yhdistetyssä kuusi arvokisamitalia.

– Valmennusjärjestelmä oli kehittynyt ja valmennuksessa oli todella hyviä urheilijoita, Sarparanta sanoi vuonna 1995.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän veti Vuokatissa erilaisia kursseja, valmennusseminaareja ja juniorileirejä ja kuvasi itseään kunnianhimoiseksi.

– Jääräpäinen olen myös. Monta kertaa olisin päässyt paljon vähemmällä, jos olisin siirtynyt sivuun. Luonne ei anna kuitenkaan periksi, hän sanoi.

– Valmennuskeskuksen kehittäminen oli minulle haave jo pitkältä ajalta. Opetusministeriö ja Hiihtoliitto olivat edelläkävijöitä. Siellä nähtiin millainen valmennuskeskus voisi olla, hän totesi Sotkamo-lehden haastattelussa.

Hiihtoputki tulee varmasti. Se on vain ajan kysymys. Tarvitaan myös hiihdon teknologiakeskus. - Vesa Sarparanta

Valmennuskeskus virallistettiin vuonna 1988. Samansuuntaista toimintaa oli Sarparannan mukaan jo 1950-luvulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kukaan ei varsinaisesti ole keksinyt tätä ideaa. Se on muotoutunut ajanoloon. Esimerkiksi Saksassa valmennuskeskuksia oli ollut jo pitkään.

Vuonna 1995 hän työskenteli Valmennuskeskuksen johtajana. Lehden haastattelussa hän myönsi avoimesti olevansa tehtävässään puhtaasti ”Hiihtoliiton mandaatilla”.

– Olen viemässä täällä hiihtourheilua eteenpäin. Valmennuskeskuksella ovat hyvät olosuhteet, hyvät valmentajat ja toivon mukaan siitä voidaan tulevaisuudessa kehittää korkean tason hiihdon kehityskeskus, jossa on täydet palvelut terveydenhoidosta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta lähtien.

– Hiihtoputki tulee varmasti. Se on vain ajan kysymys. Tarvitaan myös hiihdon teknologiakeskus, joka tuo teollisuutta ja työtä ja toimeentuloa, Sarparanta sanoi vuonna 1995.

Hiihtoliiton liittokokous pidettiin 15. lokakuuta 2022. Tilaisuudessa myönnettiin vuotuinen Hannu Koskivuori -palkinto Vesa-Pekka Sarparannalle. Mitali oli numero 38.

Ilman Sarparantaa Vuokatissa tuskin olisi hiihtotunnelia, ehkäpä ei missään muuallakaan, Hiihtoliitto kertoi tiedotteessaan silloin.

– Olen erittäin otettu tästä palkinnosta, koska Hannu Koskivuori on ollut mentorini ja ohjaamassa minua. Tämä tunnustus on paras tapa, jolla Hiihtoliitto saattoi minua muistaa. Palkinto lämmittää mieltäni kovasti. Koen, että tärkeimpiä asioita urallani ovat olleet nuorisotyö sekä yhdistetyn ja lumilajien olosuhteiden, ja lajien välisen yhteistyön kehittäminen. Toivoisin että yhteistyö tiivistyisi ja osaamista jaettaisiin tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Tärkein tehtävä urallani oli kuitenkin tukea uutta kasvavaa sukupolvea. Olen ollut myös onnekkaassa asemassa, että olen päässyt valmentamaan erittäin lahjakkaita urheilijoita, Sarparanta kiitteli.

Hannu Koskivuori -mitalia on jaettu vuosittain vuodesta 1985. Mitali jaetaan vuosittain ansioituneille hiihdon parissa toimiville henkilöille, yhteisöille tai järjestöille. Mitalin saajista päättää toimikunta, johon kuuluvat Hiihtoliiton puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sekä liittovaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä