Mielipiteet

Liikkeellä pimeyden voimat

Tällaiseen johtopäätökseen voidaan tulla, kun pohdiskellaan viime aikojen tapahtumia Loiste-konsernissa.

Pari vuotta sitten Kajaani ja Sotkamo möivät yli 30 prosentin siivun Loisteesta ruotsalais-ranskalaiselle suuren rahan sijoitusporukalle.

Kainuun kansan vastustuksen pelossa kaupan kaikki vaiheet suoritettiin salassa, ja kaikki kauppaa koskevat asiakirjat ovat vieläkin salaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutama päivä sitten samasta konsernista myytiin Loiste Sähkönmyynti eli myyntiyhtiö. Taas kauppa tehtiin suuren salaisuuden vallitessa.

Pari vuotta sitten Jyväskylässä yritettiin samaa, eli halut oli myydä koko kaupungin energialaitos joko kotimaiselle tai ulkomaiselle ostajalle. Jyväskylässä tehtiin kuitenkin se virhe, että asia julkistettiin ennen kaupan lukkoon lyömistä. Veromaksajat nousivat takajaloilleen, ja poliitikkojen oli peräännyttävä – kauppa jäi tekemättä.

Kunnallisen päätöksenteon on oltava läpinäkyvää. Normaalisti salaisia ovat vain muun muassa yksityisyyden suojan piiriin kuuluvat asiat, ja joissakin tapauksissa asiat, jotka sisältävät liikesalaisuuksia. Todennäköisesti Kajaanissa ja Sotkamossa on tulkittu, että Loiste-kaupat ovat liikesalaisuuden suojan alaisia.

Minä uskallan olla asiasta eri mieltä. Todennäköisesti asiakirjoissa voi olla sellaisiakin, jotka täyttävät liikesalaisuuden tunnusmerkistön mutta niiden vuoksi ei voitane koko prosessia salata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loiste-kaupoissa on menty jopa niin pitkälle, että yksittäisiltä valtuutetuilta on vaadittu kirjallinen vaitiololupaus allekirjoituksin.

Näistä asioista olisi mielenkiintoista saada esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehen tulkinta.

Toivottavasti pimeyden voimat eivät saa valtaa laajemminkin kunnallisessa päätöksenteossa.

Pentti Kettunen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ex-kansanedustaja (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä