Mielipiteet

Lukijan mielipide: Eikö maakaasu olekaan fossiilia?

Maakaasun polttoa perustellaan puhtaan energian ominaisuuksilla, koska siinä ei ole rikkiä raskasmetalleja eikä kiinteitä epäpuhtauksia. Maakaasun poltossa syntyy 30 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin öljyä poltettaessa ja 45 prosenttia vähemmän kuin kivihiilen poltossa.

Mutta kun huomioidaan polttoaineen tuotannon ja kuljetusten synnyttämät kasvihuonekaasupäästöt, niin yllättäen kokonaispäästöjen vaikutukset maakaasulla ja kiinteillä fossiiliperustaisilla polttoaineilla ovat samaa luokkaa.

Lisäksi on arvioitu että öljy- ja kaasuteollisuuden metaanivuodot ovat 2,3 prosentin luokkaa, jolloin maakaasua käytettäessä kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt kääntyvätkin öljyn ja kivihiilen polttoa suuremmiksi. Näinkö se ilmastonmuutos pysähtyy?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paavo Lipposen vuonna 2007 perustama konsulttiyhtiö Cosmopolis teki vuoden 2021 aikana 229 000 euron liikevoiton konsultoimalla Venäjän valtion kaasuyhtiötä. Voittosiivun syntyyn osallistuivat myös pääkaupunkiseudun yli 30 000 yksityistä maakaasulla ruokansa valmistajaa kiihdyttäen ilmastonmuutosta.

Nykyinen punavihreä hallitus on ajanut alas turpeen polton, jota korvataan tuontiperusteisesti fossiilisilla polttoaineilla. Lisäksi hallitus ajaa maamme metsien käsittelyihin rajauksia, jolloin kotimaisten uusiutuvien energioiden kannattava käyttöön otto vaikeutuu edelleen.

Perinteisesti metsistämme korjatuilla uusiutuvilla raaka-aineilla on suuri taloudellinen merkitys ja ilmastonmuutokseen pysäyttävä vaikutus. Vastaavasti fossiilista maakaasua poltettaessa syntyvä hiilidioksidi jää palautumatta ilmakehään vahvistaen kasvihuoneilmiötä.

Maakaasulla tuotettu "päästötön" sähköenergia on pelkkää pluffia. Miksi maakaasun polttoon liittyvät ilmastolliset tosiasiat pidetään pimennossa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aulis Korhonen

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä