Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hallitus on sitoutunut turvaamaan suomalaisten hyvinvoinnin

Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on sitoutunut turvaamaan suomalaisten hyvinvoinnin ja yritysten selviytymisen koronakriisin yli mahdollisimman vähäisin vahingoin. Elvyttävä talousarvioesitys rakentaa tietä ulos kriisistä ja jatkaa hyvinvointivaltion kehittämistä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Nyt tehdyt päätökset ovat osoitus siitä, että hallitus kykenee vaikeinakin aikoina tekemään oikeudenmukaisia ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä. Nyt on keskityttävä yhdessä sopimiseen ja pitämään kaikki mukana. Hallitus suosii suhdannepolitiikkaa, joka pitää talouden rattaat pyörimässä ja ihmiset kunnossa. Tässä ajassa leikkaavalla talouspolitiikalla olisi vakavat inhimilliset ja taloudelliset seuraukset, kuten 90-luvun laman aikana saimme kokea.

Budjettiriihen päätökset koostuvat kahdesta kokonaisuudesta. Ensimmäisen kokonaisuuden muodostavat hyvinvointivaltion kannalta välttämättömät tulevaisuuspäätökset, joita ovat muun muassa oppivelvollisuuden laajentaminen ja työllisyystoimet. Toisessa kokonaisuudessa hallitus panostaa akuuttiin taloudellisen ja terveydellisen kriisin hoitoon. Näitä panostuksia ovat esimerkiksi kuntapaketti, EU:n elpymisväline, järjestöjen rahoituksen kompensaatio sekä koronakustannusten hoito.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisen asteen maksuttomuus yhdessä oppivelvollisuusiän laajentamisen kanssa nostaa osaamistasoa, pidentää työuria, ehkäisee syrjäytymistä ja helpottaa pienituloisten perheiden arkea.

Nyt sovitulla lähes puolentoista miljardin kuntapaketilla turvataan laadukkaat ja yhdenvertaiset julkiset palvelut kaikkialla Suomessa koronakriisin keskellä. Nyt ei ole aika leikata arjen peruspalveluista, kuten sosiaali- ja terveydenhuollosta tai koulutuksesta, vaan pitää kaikki mukana.

Hallitus tekee taloutta vahvistavia työllisyystoimia, joiden tavoitteena on saavuttaa 80 000 lisätyöllisen työllisyysvaikutukset. Toimivaa työllisyyspolitiikkaa ei toteuteta sanelemalla vaan yhdessä sopimalla. Siksi osa työllisyyspäätöksistä on annettu työmarkkinaosapuolille valmisteltavaksi.

Rahapelitoiminnan tuottojen edunsaajille osoitetaan vuonna 2021 vuoden 2019 tuloutustasoa vastaava rahoitustaso. Näitä varoja käytetään urheilun ja liikuntakasvatustyön, nuorisotyön, tieteen sekä kulttuurin ja taiteen edistämiseen. Järjestöjen ja eri toimijoiden tekemä työ on arvokasta ja tärkeää. Marinin hallitus haluaakin tästä syystä turvata näiden toimijoiden rahoituksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opposition välikysymys jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos koronakriisistä.

Kysyä voi, mitä oppositio tekisi tässä tilanteessa? Jätettäisiinkö koronatestaukset tekemättä, yrityksiä ja kuntia tukematta vai ihmisille välttämättömät palvelut turvaamatta?

Epävakaassa taloustilanteessa leikkaukset kohdistuisivat esimerkiksi lapsiin ja nuoriin. Tätä ei voida sallia.

Mika Pietilä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

puheenjohtaja

Oulun sosialidemokraattinen piiri ry

Uusia koronatapauksia tuli jälleen ilmi Kainuussa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä