Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kuntademokratian on toteuduttava myös varuskunnissa

Kevään 2021 kuntavaaleissa jokaisella äänivaltaisella suomalaisella on käytössään ääni, jolla vaikuttaa oman kuntansa päätöksentekoon. Kuntavaaleissa päätetään muun muassa kunnan palveluista, infrastruktuurista ja verotuksesta.

Onkin tärkeää että jokaisella on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua oman kuntansa päätöksentekoon.

Kaikkien kohdalla tämä yhdenvertaisuus ei kuitenkaan toteudu. Esimerkiksi varusmiesikäisten miesten äänestysaktiivisuus on huomattavasti yleistä äänestysaktiivisuutta matalampaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinkin palveluksessa oleminen varsinaisena vaalipäivänä voi hankaloittaa varusmiesten ja -naisten mahdollisuuksia käyttää omaa ääntään kuntavaaleissa. Nykyisen lain mukaan ennakkoäänestyspaikan perustaminen ei ole myöskään mahdollista sotilastilaksi eristetyllä alueella.

Asevelvollisten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto ja puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland ry ovatkin esittäneet huolensa varusmiesten matalasta äänestysaktiivisuudesta ja poliittisten oikeuksien toteutumisesta kevään kuntavaaleissa, sekä esittäneet vaalilain muuttamista siten, että varuskunnat lisätään vaalilain 9. pykälässä eriteltyjen äänestyspaikkojen listalle.

Nopea ja konkreettinen keino kevään kuntavaaleja ajatellen olisi myös tuoda äänestyspaikat mahdollisimman lähelle varusmiehiä, esimerkiksi varuskuntien läheisyyteen. Demo Finland ry on ehdottanut esimerkiksi erityistä vaalibussia, jossa äänestäminen olisi mahdollista.

Jokaiselle tulee taata yhdenvertainen mahdollisuus käyttää perustuslaillista oikeuttaan äänestää. Tämä on ehdottoman tärkeää demokratian toteutumisen kuin myös yhteiskunnallisen osallistumisen kannalta. Pohjois-Suomen Demarinuoret yhtyykin varusmiesliiton ja Demo Finland ry:n vaatimukseen varusmiesten äänestämismahdollisuuksien parantamiseksi ja vaalilain muuttamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivomme kuntapäättäjien ottavan asian esille ennen tammikuun loppua, jolloin ennakkoäänestyspaikat tulee olla päätettynä, ja varmistavan äänestämisen olevan mahdollisimman helppoa varusmiehille.

Toivomme että Pohjois-Suomessa esimerkiksi Rovaniemellä, Ivalossa, Sodankylässä ja Kajaanissa varmistetaan paikallisten varuskuntien läheisyyteen äänestyspaikat varusmiespalvelustaan suorittaville.

Maija Mietala

Pohjois-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Janne-Pekka Niemimäki

Pohjois-Suomen Demarinuorten järjestösihteeri

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä